Cafeaua și imunitatea – de ce e indicat să bei cafea în timpul iernii?

11.12.2021
Cafeaua și imunitatea - de ce e indicat să bei cafea în timpul iernii?
Sursa foto: Shutterstock

Îți place cafeaua? îți dăm încă un motiv să o consumi cu plăcere, chiar și în sezonul rece: întărește imunitatea, ferindu-te astfel de viroze.

Iarna este anotimpul zăpezii, dar și al răcelii, gripei și, mai nou, al coronavirusului. Deși nimeni nu poate evita frigul, asta nu înseamnă că nu îi putem face față.

Organismul uman are mecanisme înnăscute cu ajutorul cărora luptă împotriva factorilor externi care pot afecta buna funcționare a acestuia. Printre acestea, se numără și antioxidanții. Iar cafeaua abundă în antioxidanți benefici pentru organism!

Cafeaua, antioxidanții și sistemul imunitar

Cafeaua consumată cu moderație poate asigura o parte semnificativă din cantitatea de antioxidanți necesară organismului, arată numeroase studii.

Susținut de o dietă echilibrată și de exercițiile fizice, consumul moderat de cafea ajută la întărirea organismului, mai ales în timpul sezonului rece.

Cercetătorii spun că antioxidanții acționează ca un sistem de autoapărare a organismului împotriva atacurilor radicalilor liberi asupra celulelor din corpul uman.

În urma reacțiilor metabolice care au loc în mod normal în organismul uman se pot forma și radicali liberi. Reactivitatea lor chimică poate dăuna tuturor macromoleculelor celulare, afectând astfel organismul.

Mai mult, există cauze externe care favorizează formarea radicalilor liberi, precum fumul de țigară, poluanții din mediu, radiațiile, razele ultraviolete, anumite pesticide și solvenții industriali.

Antioxidanții din cafea, dar nu numai – sunt conținuți și de fructe, în special afine, coacăze, mure, fructe de pădure în general – funcționează ca un scut de protecție împotriva consecințelor negative ale procesului de oxidare produs de radicalii liberi.

Trecerea de la cald la rece poate duce de multe ori la situații neplăcute, cum ar fi virozele respiratorii, precum răceala sau gripa. Însă nu frigul în sine provoacă în mod direct aceste afecțiuni, ci ceilalți factori care slăbesc protecția naturală a organismului, respectiv faptul că se petrece mai puțin timp în exterior și oamenii sunt mai puțin activi și consumă alimente nesănătoase.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse ... citește mai mult
Recomandare video
Top 5 alimente sănătoase care îngrașă