De ce e bine să bei cafea când e frig afară? Efectul benefic pe care puțini îl știu

  • Publicat:
De ce e bine să bei cafea când e frig afară? Efectul benefic pe care puțini îl știu
Foto: Shutterstock

Îți place cafeaua? Îți dăm încă un motiv să o consumi cu plăcere, chiar și în sezonul rece: întărește imunitatea, ferindu-te astfel de viroze.

Iarna este anotimpul zăpezii, dar și al nenumăratelor viroze respiratorii. Deși nimeni nu poate evita frigul, asta nu înseamnă că nu îi putem face față. Organismul uman are mecanisme înnăscute cu ajutorul cărora luptă împotriva factorilor externi care pot afecta buna funcționare a acestuia. Printre acestea se numără și antioxidanții. Iar cafeaua abundă în antioxidanți benefici pentru organism!

Cafeaua, antioxidanții și sistemul imunitar

Cafeaua consumată cu moderație poate asigura o parte semnificativă din cantitatea de antioxidanți necesară organismului, arată numeroase studii. Susținut de o dietă echilibrată și de exercițiile fizice, consumul moderat de cafea ajută la întărirea organismului, mai ales în sezonul rece, și reduce durata și gravitatea virozelor respiratorii.

Cercetătorii spun că antioxidanții acționează ca un sistem de autoapărare a organismului împotriva atacurilor radicalilor liberi asupra celulelor din corpul uman. În urma reacțiilor metabolice care au loc în mod normal în organismul uman se pot forma și radicali liberi. Reactivitatea lor chimică poate dăuna tuturor macromoleculelor celulare, afectând astfel organismul.

Mai mult, există cauze externe care favorizează formarea radicalilor liberi, precum fumul de țigară, poluanții din mediu, radiațiile, razele ultraviolete, anumite pesticide și solvenții industriali.

Antioxidanții din cafea (dar nu numai – sunt conținuți și de fructe, în special afine, coacăze, mure, fructe de pădure în general) funcționează ca un scut de protecție împotriva consecințelor negative ale procesului de oxidare produs de radicalii liberi.

Trecerea de la cald la rece poate duce de multe ori la situații neplăcute, cum ar fi virozele respiratorii, precum răceala sau gripa. Însă nu frigul în sine provoacă în mod direct aceste afecțiuni, ci ceilalți factori care slăbesc protecția naturală a organismului, respectiv faptul că se petrece mai puțin timp în exterior și oamenii sunt mai puțin activi și consumă alimente nesănătoase.

Cafeaua și imunitatea - de ce e indicat să bei cafea în timpul iernii?
Foto: Shutterstock

Motivul pentru care ne este poftă de cafea iarna

Pe lângă faptul că este o licoare caldă care ne încălzește corpul, consumul de cafea este și o metodă de socializare. De asemenea, cafeaua ne ajută să avem energie la muncă în zilele mohorâte sau reci de iarnă.

Consumul corect de cafea ne ajută să ne simțim mai relaxați și să privim cu optimism și motivație sarcinile de serviciu care aparent sunt imposibil de rezolvat.

Unul dintre motivele pentru care ni se face poftă de cafea în timpul iernii este faptul că organismul nostru are nevoie de hidratare și nu îi oferim asta din plin, cum facem de exemplu vara, consumând apă din abundență.

Corpul are nevoie de lichide pentru a funcționa la capacitate optimă, așa că 2-3 cești de cafea pe zi sunt o variantă excelentă să te menții hidratată.

Studiile arată că organismul e cam „uituc” în privința consumului de lichide atunci când afară este frig, pentru că este ocupat să îți mențină în parametri temperatura corporală. Din acest motiv nu prea resimțim setea în timpul iernii și ne confruntăm frecvent cu dureri de cap care au la origine deshidratarea.

Foto: Shutterstock

Beneficiile consumului zilnic de cafea

Cafeaua face parte din categoria acelor băuturi cu numeroase beneficii. Tot timpul apar studii care ne spun că s-a mai descoperit un efect benefic al cafelei. Printre acestea:

  • reduce riscul de infarct, atac cerebral și boli de ficat
  • conține vitamine B12 și magneziu, importante pentru sănătatea generală, dar și pentru starea psihică și siluetă
  • are efect revigorant, energizant şi ajută la prevenirea oboselii musculare.
  • ajută la menţinerea concentrării în momentele solicitante
  • îmbunătăţeşte memoria pe termen scurt
  • alungă oboseala care intervine în a doua parte a zilei, mai ales după masă
  • ajută la menținerea imunității și reduce durata și gravitatea virozelor respiratorii
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”