Începe sezonul virozelor la copii. Cum ameliorăm tusea, febra, nasul înfundat și când sunăm medicul

  • Publicat:
  • Actualizat:
Începe sezonul virozelor la copii. Cum ameliorăm tusea, febra, nasul înfundat și când sunăm medicul
Sursa foto: Shutterstock

Atenție, părinți, a început sezonul virozelor la copii! Odată cu redeschiderea școlilor, creșelor și a grădinițelor, chiar și cu toate măsurile de protecție și igienă, copiii interacționează, se joacă împreună și, inevitabil, are loc „un schimb” de virusuri.

De cele mai multe ori vorbim despre virusurile care cauzează răceală sau gripă atunci când copilul prezintă tuse sau secreții nazale (congestie nazală).

Dar și alergiile pot cauza astfel de simptome (plus mâncărimi ale ochilor sau strănut în salve), cum ar fi rinita alergică determinată de acarienii din praful de casă, polen, mucegai sau fum de țigară.

Atenție și la febra crescută, scaune diareice sau vărsături – pot semnala infecția cu virusul SARS-CoV-2 la copii!

Ce pot face părinții atunci când bebelușii și copiii mici au secreții nazale, tuse sau febră ne explică dr. Egri Eduard, medic specialist Medicină de familie.

Cum tratăm febra și tusea la copii 

Chiar dacă antitermicele (paracetamol, ibuprofen) pot fi eficiente în reducerea febrei, acestea se vor administra copiilor doar dacă se cunosc dozele și intervalul de administrare. În caz contrar, se va lua legătura cu medicul de familie sau cu medicul pediatru.

Hidratarea adecvată este un remediu benefic dovedit în ameliorarea febrei.

Dacă copilul are peste 3 luni, oferiți-i ceea ce bea de obicei, cum ar fi formulă sau laptele matern. La copiii mai mari de 1 an sunt recomandate apa, supele, recomandă dr. Egri Eduard.

Trebuie să știm însă că febra este perfect normală într-o anumită măsură, fiind un semn că organismul luptă împotriva infecției.

În cazul tusei, dacă copilul are mai mult de 1 an, încercați să îi dați o jumătate sau o linguriță de miere.

Nu utilizați niciodată un medicament pentru răceală sau pentru tuse la copiii cu vârsta sub 3 ani fără recomandarea medicului, spune dr. Egri Eduard.

Tratament pentru nas înfundat 

Congestia nazală este frecvent întâlnită la bebeluși și copii mici, cauzele fiind, de cele mai multe ori, răceala, gripa sau alergiile.

Dr. Egri Eduard detaliază cum se curăță corect nasul:

Se poate utiliza un bulb nazal pentru sugari sau un aspirator pentru a aspira mucusul din nasul bebelușului. Puteți să folosiți soluție salină pentru toaletarea nasului.

Dacă copilul este mai mare și capabil, poate fi învățat să sufle nasul. Nu utilizați decongestionante nazale la copiii mai mici de 3 ani!

Foarte important este să menținem o umiditate optimă în camera copilului. Dacă aerul este prea uscat, poate fi folosit un umidificator.

De asemenea, trebuie evitați factorii iritanți, cum ar fi fumul de țigară. Dacă copilul are alergii, discutați cu medicul despre tratament.

Virozele nu se tratează cu antibiotice

În cazul răcelii și gripei, cauzate de virusuri, antibioticele NU ajută.

Din contră, antibioticul poate face, în cel mai bun caz, nimic, iar în cel mai rău caz, poate crește rezistența bacteriilor la antibioticul respectiv – ceea ce, în eventualitatea unei infecții bacteriene, când chiar e indicat, e un real motiv de îngrijorare!

Când sunăm la medic sau direct la 112

Sunați la medic dacă:

  1. Simptomele durează mai mult de două săptămâni
  2. Copilul este mai mic de 3 luni
  3. Are o tuse severă sau o tuse lătrătoare
  4. Respiră rapid și are febră cu tuse
  5. Are dureri de urechi

Sunați la 112 dacă:

  1. Are dificultăți de respirație sau este incapabil să respire
  2. Deodată începe să tușească sau să se sufoce după ce a fost hrănit
  3. Are tuse asociată cu orice modificare a culorii pielii, cum ar fi nuanțe de albastru în jurul gurii
  4. Pare că nu respiră
  5. Nu poate vorbi sau mânca

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân