Durere de urechi

[Durere auriculară, Otalgie]

Descriere

Durerea de urechi reprezintă disconfortul sau durerea apărută la nivelul urechii. Se mai numeşte otalgie. Urechea are trei porţiuni: urechea externă (cu pavilionul urechii şi conductul auditiv extern), urechea medie (include timpanul, cele trei oase mici – ciocanul, nicovala şi scăriţa – şi trompa lui Eustachio) şi urechea internă. Trompa lui Eustachio este responsabil de egalizarea presiunii aerului în urechea medie şi permite mucusului produs la acest nivel să se scurgă din urechea medie la nivelul rinofaringelui.

Otalgia poate afecta una sau ambele urechi, poate varia ca intensitatea de la uşoară, ştearsă până la junghi sau durere pulsatilă care este aproape invalidantă şi poate apărea brusc sau poate progresa încet. Senzaţii de plenitudine şi arsură la nivelul urechii pot însoţi durerea auriculară.

Cea mai frecventă cauză de otalgie la copii este otita medie (infecţie la nivelul urechii medii). La adulţi această afecţiune este mult mai rară. La aceştia durerea de ureche este cel mai frecvent determinată de afecţiuni din alte părţi ale corpului care duc la otalgie secundară. Cauze posibile ale acestui tp de otalgie includ afecţiunile articulaţiei temporomandibulare, ale maxilarului şi ale dinţilor. Otalgia secundară apare mai frecvent odată cu înaintarea în vârstă.

În funcţie de cauzele care o produc durerea de ureche poate apărea brusc şi să dispară rapid, cum este cazul schimbărilor de altitudine. Durerea care nu încetează în 24-48 ore sau care se agravează se poate datora unui grup variat de afecţiuni: artrită temporomandibulară, infecţie auriculară sau prezenţei unui corp străin în ureche.

Simptome care pot însoţi durerea auriculară sunt: durere facială, simptome asemănătoare gripei (oboseală, febră, durere în gât, cefalee, tuse, dureri musculare), stare generală alterată, hipoacuzie (scăderea auzului) sau perceperea unor sunete neobişnuite, prurit auricular (senzaţie de mâncărime), dureri maxilare sau cervicale, dureri retroauriculare (în spatele urechii), păcănituri sau clicuri în timpul masticaţiei, dureri dentare, la copii sau sugari manifestări cum ar fi trasul sau frecatul urechilor.

În unele cazuri otalgia poate apărea însoţită de alte simptome care pot indica o afecţiune serioasă ce poate pune viaţa în pericol.

Aceste simptome sunt: scurgere sangvinolentă de la nivelul urechii, mai ales după un traumatism cranian, modificări ale conştienţei sau stării de alertă, confuzie, plâns excesiv, durere sau dificultăţi la deglutiţie (înghiţire), ameţeală, slăbiciunea musculaturii faciale, pierderea auzului, febră mare (peste 38,3°C) , eritem (roşeaţă) şi căldură la nivelul urechii şi a ţesuturilor învecinate, convulsii, cefalee severă, pierdere inexplicabilă în greutate.

Cauze posibile

La copii durerea de ureche este cel mai frecvent cauzată de infecţia urechii medii, dar poate apărea şi ca urmare a prezenţei unor substanţe iritante la nivelul urechii sau din alte motive. Infecţia urechii medii (otita medie) apare adesea după o infecţie de căi respiratorii superioare, cum ar fi răceala.

La adulţi, durerea de ureche apare adesea datorită unor boli şi afecţiuni cu alte localizări care ajung să se extindă la nivelul urechii. Aceasta se datorează nervilor şi structurilor conjunctive comune de la nivelul capului şi gâtului. Otalgia apărută la deglutiţie este adesea produsă de un obstacol la nivelul trompei lui Eustachio, faringită sau sinuzită.

Cauze infecţioase ale otalgiei:
• Obstacol la nivelul trompei lui Eustachio, deseori datorată răcelii;
Celulita auriculară (infecţie a tegumentului de la nivelul urechii);
• Infecţia timpanului;
Otita externă (infecţie a pavilionului sau conductului auditiv extern), adesea numită urechea înotătorului;
• Mastoidita (infecţia osului situat în spatele urechii apărută de multe ori ca urmare a unei otite medii);
Otita medie;
• Sindromul Ramsay Hunt (infecţia cu virusul varicelo-zosterian a nervului facial, numită şi zona zoster auriculară).

Alte cauze frecvente:
• Corpii străini intraauriculari cum ar fi cerumenul (ceara) sau bumbacul de la beţele pentru curăţat urechile. La sugari şi preşcolari apare frecvent obiceiul de a introduce în urechi diverse obiecte mici, de ex.: mărgele, boale de fasole, părţi mici de la jucării.
• Altitudinea mare sau alte variaţii de presiune (barotraumă);
Perforaţia timpanului;
• Substanţe iritante cum ar fi săpunul sau şamponul;
• Traumatismele sau rănile de la nivelul urechii.

Cauze de otalgie secundară:
• Neurinomul acustic (tumoră benignă a nervului acustic);
Artrita articulaţiei temporomandibulare;
• Cancer la nivelul capului sau gâtului;
• Erupţia dentară la copii;
• Infecţia dentară sau alte afecţiuni ale dinţilor;
• Laringita (infecţie sau inflamaţie a laringelui);
• Amigdalectomia recentă (îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor);
• Sinuzita;
• Faringita;
• Scrâşnitul sau încleştatul dinţilor;
• Abcesul amigdalian sau periamigdalian;
• Nevralgia de trigemen;

Trebuie să mergi urgent la doctor dacă

Durerea de ureche este acompaniată de simptome precum:
• Plâns excesiv;
• Febră mare;
• Ameţeală;
• Tulburări ale stării de alertă;
• Tumefacţia (umflarea urechii);
• Slăbiciunea musculaturii faciale.

Deoarece otalgia se poate datora unor infecţii grave sau unor procese anormale trebuie cerut sfatul medicului dacă durerea se agravează progresiv sau nu se ameliorează în 24-48 de ore. Durerea severă care se opreşte brusc sau durerea însoţită de pierdere de sânge poate fi un semn al rupturii de timpan. Deşi nu este o urgenţă, dacă suspectaţi o astfel de afecţiune, adresaţi-vă medicului.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Damian Raluca Oana
Totul a început pe la vârsta de 13 ani când m-am hotărât să devin medic şi nu orice fel de medic, ci neurochirurg. Am avut întotdeauna susţinerea părinţilor mei şi a surorii mele şi astfel am reuşit să iau examenul la facultatea de Medicină Generală în Bucureşti. Tatăl meu mi-a spus ...
citește mai mult
Vezi Semne și simptome în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”