Riscurile paracetamolului nu sunt de ignorat!

Paracetamolul ne poate afecta ficatul dacă îl consumăm în exces sau dacă îl asociem cu alcoolul. Este foarte important să respectăm dozele recomandate!
Riscurile paracetamolului nu sunt de ignorat!

Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente a recomandat ca medicii să nu mai prescrie medicamente cu mai mult de 325 de miligrame de paracetamol per tabletă, invocând riscul de boli hepatice.

În general, America este foarte precaută în ceea ce priveşte consumul de paracetamol – rareori găseşti pe rafturi acest produs, deseori îi ia locul aspirina, spre deosebire de Franţa, unde numai paracetamol vezi la tot pasul.

Paracetamolul este utilizat în mod curent, fără a necesita rețetă de la medic, pentru calmarea durerilor şi reducerea febrei.

Riscurile paracetamolului sunt trecute în prospect. Dar cine le bagă în seamă?

Temerile din Statele Unite şi-au găsit răspuns şi la Agenţia Naţională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), care a precizat că toate informaţiile sunt deja cunoscute şi incluse în prospectul tuturor medicamentelor pe bază de paracetamol, în Uniunea Europeană.

Sunt informaţii despre dozele uzuale recomandate (1-2 comprimate la intervale de 4 ore, administrate la nevoie), despre doză maximă recomandată (pentru adulţi, 4 g, pentru copii 6-12 ani, 60 mg/kg/zi repartizat în prize egale), despre reacţiile adverse posibile (erupţii, mâncărime, scăderea numărului de trombocite, agranulocitoză cu faringită şi febră- neaşteptat, afectare hepatica, colică renală, arată ANMDMR.

Totodată, se mai atrage atenţia că, la doze mari şi tratament prelungit, paracetamolul poate produce afectarea funcţiei renale până la insuficienţă renală cronică. Este de asemenea amintit riscul de afectare hepatică la asocierea paracetamolului cu alcoolul sau riscul în cazul asocierii cu alte medicamente.

Paracetamolul, indicat pentru scăderea febrei în boala COVID-19

Medicamentele care conţin paracetamol au acţiune analgezică şi antipiretică, fiind utile în caz de dureri de cap, de articulaţii, de spate, de stomac, de urechi, dureri dentare sau menstruale, febră.

Paracetamolul este un medicament simptomatic, se foloseşte atunci când febra creşte peste 38,5 grade Celsius. Trebuie menţionat însă că paracetamolul nu este un medicament specific COVID-19.

Este indicat pentru ameliorarea simptomatologiei răcelii, gripei, inclusiv COVID-19. De fapt, în formele uşoare, nu avem de unde să ştim că e infecţie cu noul coronavirus. E o răceală uşoară sau puţin mai zdravănă pentru 85% dintre noi. Ca atare, dozele sunt asemănătoare. Dar se abuzează clar în populaţie. Recomand ca persoanele care vor să ia paracetamol să se adresele mai întâi medicului de familie, prin telefon, Whatsapp, messenger Facebook, SMS, spune dr. Sandra Alexiu, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Paracetamol în exces, risc crescut pentru ficat, dar nu numai

Riscurile paracetamolului nu sunt puține și nici de ignorat! Nu luaţi doze mai mari de paracetamol sau pe termen lung, deoarece există riscul apariţiei de reacţii adverse.

Excesul de paracetamol poate afecta ficatul, dar pot apărea şi alte efecte adverse, precum: pete roşii sau vineţii de piele, greaţă, vărsături, diaree, balonare, insomnia, alergii, mâncărimi ale pielii, afte, hematuria.

În cazurile severe, excesul de paracetamol poate duce la intoxicaţie, care se manifestă prin somnolenţă, lipsa poftei de mâncare, dureri abdominale puternice, transpiraţie abundentă şi letargie – simptome care impun apelul de urgenţă la medic.

Aşadar, nu spuneţi „e doar paracetamol, îl pot lua oricând şi oricât”. Informaţi-vă!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Senior Editor - Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și ... citește mai mult
Sandra Alexiu
Medic primar medicina de familie - Sandra Alexiu
Medicul Sandra Alexiu este membru onorific al Societății Române de Microbiologie, precum și membru în Societatea Europeană de Boli Infecțioase Pediatrice (ESPID). Totodată, ea este preşedinte al Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov. Studii SNSPMS Instructor FormatorPromovarea ... citește mai mult
Recomandare video
Cancerul colorectal (colon și rect): când se face operația minim invazivă