Cafeaua la dozator, sursa durerilor de stomac

Îți place cafeaua la dozator, dar știi ce conține de fapt? Află la ce riscuri te expui când cumperi cafea de la automat și de ce e bine să te dezinfectezi.
  • Publicat:
Cafeaua la dozator, sursa durerilor de stomac

Au trecut de mult vremurile în care românii îşi începeau ziua cu o cafea tare la ibric sau la filtru, automatele înlocuind în ultimii ani acest tabiet, de altfel sănătos.

La serviciu, pe stradă, la şcoală, în malluri, în spitale, cam în orice instituție publică întâlnim astfel de dozatoare de cafea, care ne tentează prin preţul mic şi mirosul aparent îmbietor. Sub numele de cafea sau cappucino, la automatele care funcţionează cu fise sau bancnote găsim băuturi care conţin, de fapt, doar un amestec de E-uri şi zahăr.

Cafeaua la dozator – cât dai, atâta face!

Chiar dacă nu are nici pe departe aceeaşi aromă şi același gust, românii cumpără cafeaua la dozator pentru că este la îndemână şi ieftină. Nu este însă şi sănătoasă, avertizează medicii!

Cafeaua la dozator înseamnă grăsimi hidrogenate, lapte praf, arome, coloranţi. Este ieftină, trebuie să aibă un termen îndelungat de valabilitate şi nu e deloc sănătoasă.

De asemenea, dacă obişnuieşti să bei ciocolată caldă de la dozator, ar trebui să ştii că niciunul din produsele vândute sub această denumire nu este de fapt ciocolată, adică nu conţine minim 25% pudră de cacao, aşa cum cere legea.

La o verificare efectuată recent de către autorităţi în rândul acestor automate, la unul dintre aparatele verificate, ciocolata caldă conţinea de fapt zahăr, lapte praf, un praf dietetic dulce, lactoză, grăsime vegetală hidrogenată, E340, E471, E551, aromă de vanilie, colorant E126a şi doar 13% cacao.

Nici cafeaua instant la pliculeţ nu este mai presus. La o simplă citire a etichetei, aflăm că un pliculeţ de cafea 3 în 1 conţine doar 7% cafea, iar laptele este, de fapt, lapte praf degresat, grăsime vegetală sau praf de zer.

Consumată pe termen lung, îți poate afecta stomacul, ficatul și rinichii

Medicii avertizează că aceste ingrediente nenaturale care se găsesc în produsele alimentare pot afecta, dacă sunt consumate pe termen lung, stomacul, inima, ficatul şi rinichii.

Şi mai alarmant este faptul că aşa-zisul lapte din cafeaua la automat este de fapt un amestec de sirop de glucoză, lapte praf degresat, grăsime vegetală, praf de zer, proteine din lapte şi cine știe câte E-uri.

Această combinaţie este foarte posibil să cauzeze reacţii alergene iar legea prevede ca astfel de produse să fie etichetate în concordanţă, pentru ca persoanele predispuse la alergii să cunoască riscul la care se expun.

Cafeaua la dozator poate fi și o sursă de boli, spun medicii, din cauza igienei precare a automatelor, dar și a mediului propice dezvoltării bacteriilor din lapte.

Pentru că sunt folosite de mii de oameni, unii cu mâinile murdare, aceste automate devin bombe bacteriologice. Așadar, igienizarea constantă a acestora este de o importanță majoră.

Iar după atingerea butoanelor și altor elemente ale aparatului, neapărat folosiți un dezinfectant pe bază de alcool pentru curățarea temeinică a mâinilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân