Femeia care tolerează doar 8 alimente. Cum se manifestă boala rară de care suferă tânăra

  • Publicat:

Jenna Gestetner, o tânără de 20 de ani din Los Angeles, a fost diagnosticată anul trecut cu o boală rară: sindromul de activare mastocitară (MCAS). Din cauza bolii, ea nu poate mânca decât anumite alimente, fiind alergică la sute de produse alimentare, scrie independent.

Tânăra se confruntă încă din copilărie cu diverse reacții atunci când consumă anumite alimente, cum ar fi crampe intense, balonare, greață și stare de rău. De-a lungul anilor, ea a descoperit că eliminarea alimentelor din dieta ei era singurul lucru care o ajuta să nu mai aibă acele simptome neplăcute.

Singurele alimente pe care le tolerează femeia

Jenna a fost diagnosticată anul trecut cu sindrom de activare mastocitară, o afecțiune caracterizată prin simptome generate de eliberarea de mediatori asociate cu o activare sistemică a mastocitelor.

Obținerea diagnosticului a fost „eliberatoare” pentru Jenna, deoarece acum știe care este problema care o chinuie de atâta vreme. După ani întregi în care a eliminat sute de alimente, Jenna poate mânca acum doar 8:

De asemenea, tolerează doar suplimentele cu glucoză amestecate cu apă, care îi dau energie.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Jenna Gestetner (@jennaxhealth)

„Sindromul de activare mastocitară este o boală rară, dar mai frecventă decât cred oamenii. Cu toate acestea, afectează oamenii în mod diferit și, prin urmare, tratamentul este extrem de diferit pentru fiecare”, spune Jenna.

Ea își amintește că se simțea frustrată în copilărie și că îi era greu să rămână pozitivă.

„Întotdeauna am fost copilul care avea probleme și întotdeauna a sunat ca o scuză. În cele din urmă, am încetat să le mai spun oamenilor că ceva era în neregulă. Părinții mei știau despre problemele mele, dar nu cunoșteau toate detaliile – când au aflat diagnosticul, au fost șocați. Sunt foarte norocoasă că familia mea îmi oferă sprijinul de care am nevoie”, a adăugat tânăra.

Cumpărăturile durează 3 minute

Chiar dacă nu se poate bucura de gustul multor alimente, Jenna își menține optimismul și spune că există și o parte bună în această poveste. „Cumpărăturile durează doar 3 minute”, spune ea.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Jenna Gestetner (@jennaxhealth)

Există însă și aspecte care o întristează. Jenna nu mănâncă niciodată la restaurant de teama reacțiilor alergice.

„Mă simt adesea exclusă atunci când nu pot să mănânc cu prietenii mei în oraș, dar am găsit variante. Fie îmi aduc de acasă mâncarea, fie mănânc înainte să ies în oraș”, spune femeia.

Chiar dacă poate mânca doar 8 alimente, Jenna păstrează într-un dulap de acasă mai multe gustări pentru prietenii ei care vin în vizită, cum ar fi bomboane, popcorn, chipsuri, sosuri și condimente.

În prezent, Jenna urmează un tratament medicamentos pentru afecțiunea ei și speră că în viitor va putea să își extindă lista de alimente pe care le tolerează.

Tânăra este foarte activă pe rețelele de socializare, unde încearcă să contribuie la creșterea gradului de conștientizare asupra bolii de care suferă.

„A avea o boală cronică nu înseamnă întotdeauna să porți un dispozitiv medical sau să ai reacții alergice care îți pun viața în pericol. Oamenii au boli invizibile care nu pot fi observate din exterior”, a declarat ea.

Cum se manifestă sindromul de activare mastocitară

Potrivit mastocitoza.ro, simptomele specifice sindromului de activare mastocitară includ:

  • urticarie
  • angioedem
  • înroșire
  • prurit (mâncărime)
  • greață
  • răgușeală
  • vărsături
  • diaree
  • crampe abdominale
  • sincopă hipotensivă
  • tahicardie
  • respirație șuierătoare
  • lăcrimare
  • congestie nazală
  • durere de cap
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”