Mit și adevăr despre congestia nazală. Simptome și cauze ale nasului înfundat, tratamente eficiente

  • Publicat:
  • Actualizat:
Mit și adevăr despre congestia nazală. Simptome și cauze ale nasului înfundat, tratamente eficiente

Congestia nazală este acea senzație de nas înfundat, însoțită sau nu de secreții nazale, ce poate avea numeroase cauze. De cele mai multe ori, congestia nazală este consecința inflamației mucoasei nazale și a sinusurilor, ca urmare a unei infecții virale, precum gripa sau răceala.

Alte posibile cauze ale congestiei nazale sunt sinuzita, alergiile, rinita alergică, polipii nazali, anumite medicamente sau, mai rar, diverse tumori ale cavității nazale și ale sinusurilor.

În majoritatea cazurilor, congestia nazală poate fi ameliorată cu spray-uri nazale, inhalații și diverse medicamente antiinflamatoare. Totuși, în funcție de cauză, nasul înfundat poate persista pe termen lung, caz în care este necesar consultul medicului pentru identificarea problemei și tratarea acesteia.

Cum se tratează congestia nazală în funcție de cauză

În cazul răcelii, congestia nazală poate fi însoțită de secreții apoase galben-verzui, dureri de cap, tuse și febră ușor crescută, simptome care trec de obicei de la sine în decursul a 3-7 zile.

Pentru ameliorarea acestora sunt indicate spray-urile nazale decongestionante, analgezicele și antitermicele, precum și vitaminele C și D plus zinc, care întăresc sistemul imunitar și scurtează durata manifestărilor.

Dacă gripa este cauza congestiei nazale, pot apărea și alte simptome, precum strănut frecvent, dureri musculare, dureri de cap puternice, senzație de epuizare și febră crescută, peste 39 de grade Celsius. Și în acest caz, tratamentul este simptomatic și constă în medicamente care se eliberează fără prescripție medicală.

O altă infecție frecventă ce poate duce la congestie nazală este sinuzita, ale cărei simptome durează de regulă între 1 și 4 săptămâni (sinuzita acută), dar sunt și cazuri de sinuzită cronică ce se pot manifesta pe termen mai lung.

Printre simptomele specifice sinuzitei se numără congestia nazală însoțită de durere în zona sinusurilor (în principal frunte, tâmple sau de o parte ori alta a foselor nazale), care se agravează în poziția aplecat, amețeala și febra foarte mare.

Analgezicele și spray-urile decongestionante, ocazional și antibioticele, dar numai la recomandarea medicului, fac parte din conduita terapeutică a acestei afecțiuni.

Congestia nazală cauzată de rinita alergică sau febra fânului este adesea însoțită de simptome precum mâncărimi ale pielii, lăcrimarea ochilor și strănutul excesiv, iar tratamentul constă în administrarea de antihistaminice și spray-uri care desfundă nasul și eliberează sinusurile, precum și în evitarea, pe cât posibil, a factorului alergen.

În ceea ce privește polipii nazali ce pot cauza congestie nazală, sunt indicate spray-urile nazale pe bază de corticosteroizi care micșorează formațiunile benigne, dar uneori poate fi indicată și intervenția chirurgicală.

Ce tip de spray nazal este de ajutor în congestia nazală

În comparație cu soluțiile saline care au mai degrabă rol preventiv, spray-urile nazale decongestionante pe baza de xylometazolina ameliorează rapid, în doar 5 minute, simptomele congestiei nazale asociate cu răceala și sinuzita – nas înfundat, secreții nazale, cap îngreunat – și au rezultate ce pot dura până la 10 ore.

Totodată, spray-urile decongestionante pe bază de clorhidrat de xylometazolină sunt igienice, eficiente și bine tolerate de organism. Ca urmare a vasoconstricției (îngustarea vaselor de sânge), se reduce rapid inflamaţia membranei mucoase și este eliminată congestia nazală.

Formula inovatoare fără conservanți, cu xylometazolinăplus hialuronat de sodiu protejează şi hidratează mucoasa nazală, prevenind astfel uscăciunea și iritațiile din interiorul foselor nazale.

Unele spray-uri nazale au un dispozitiv special cu argint care păstrează recipientul steril, astfel încât să nu existe niciun risc pentru utilizator.

Pentru cele mai bune rezultate, este importantă utilizarea corectă a spray-urilor nazale, conform informațiilor din prospect. Acestea sunt recomandate pentru tratamentul de scurtă durată (3-7 zile) al congestiei nazale.

În cazul în care simptomele persistă sau se înrăutățesc, este indicată vizita la medic pentru un consult amănunțit!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân