Spune adio nasului înfundat!

Îți simți capul greu, strănuți încontinuu, ochii îți lăcrimează și ai o durere constantă în jurul ochilor, obrajilor și frunții?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Spune adio nasului înfundat!

E foarte posibil ca aceste simptome să indice o răceală, o gripă sau, de ce nu, o alergie, caz în care ai de-a face și cu nesuferita congestie nazală, mult mai popularul nas înfundat. Într-o astfel de situație, respirația ți se pare un chin și, colac peste pupăză, te simți stors de energie, pentru că nu te mai poți odihni.

Dar nu trebuie să înduri astfel de suplicii, pentru că există soluții și ți le oferim în rândurile de mai jos!

Care sunt cele mai frecvente cauze ale congestiei nazale

Congestia nazală apare cu precădere în sezonul rece, când răceala și gripa sunt în toi, dar asta nu înseamnă că nu te poți confrunta cu acest simptom supărător primăvara sau vara.

Inflamarea mucoasei care căptușește interiorul foselor nazale este cauzată de dilatarea vaselor de sânge din această zonă care, împreună cu o creștere a secrețiilor nazale, favorizează obstrucția nazală, fenomenul care îngreunează trecerea aerului.

Printre cele mai comune cauze ale inflamării mucoasei nazale se numără infecțiile virale sau bacteriene, urmate de alergiile la polen sau praf, specifice acestei perioade din an.

Aerul rece și uscat, consumul excesiv de alcool, fumul de țigară și parfumurile puternice pot fi, de asemenea, factori ce pot contribui la apariția congestiei nazale.

Alte posibile cauze ale congestiei nazale, mai ales în cazul în care simptomele persistă și sunt continue, fără să se amelioreze cu tratamente standard, sunt cele de natură structurală, cum ar fi deformările septului nazal, polipii nazali, leziunile și tumorile nazale, dar acestea sunt mai rar întâlnite.

Cum se manifestă congestia nazală

În afară de simptomele evidente, respectiv nasul înfundat și secrețiile nazale abundente, pot apărea și manifestări precum:

  • senzația de uscăciune a mucoasei
  • dureri sinusale
  • tulburări de miros
  • senzație de oboseală, moleșeală
  • dificultăți de respirație pe nas
  • lăcrimarea ochilor (în cazul alergiilor)
  • senzația de sufocare

Aceste simptome persistă de obicei între 5 și 10 zile, cam cât durează o răceală obișnuită sau gripa. Există însă și situații când manifestările persistă pe termen mai lung, așa cum se întâmplă în cazul alergiilor.

Cum poate fi prevenită congestia nazală

Cea mai bună metodă pentru a evita congestia nazală cauzată de răceală sau gripă este să te speli frecvent pe mâini cu apă și săpun sau să folosești un gel dezinfectant pentru mâini atunci când nu ai o sursă de apă la îndemână.

De asemenea, este recomandat să eviți contactul cu persoanele care prezintă simptome ale unei infecții respiratorii și să nu folosești la comun pahare sau tacâmuri.

Dacă nasul înfundat și secrețiile abundente sunt cauzate de o alergie, cea mai bună strategie este să te ferești, pe cât posibil, de factorii alergeni, precum praful, polenul sau fumul, care irită fosele nazale.

Cum poate fi ameliorată congestia nazală

În ciuda opiniei generale, congestia nazală nu este cauzată neapărat de excesul de mucus din nas, ci mai degrabă de inflamația mucoasei și dilatarea vaselor de sânge. În consecință, tratamentul trebuie să acționeze pe două căi: o dată să desfunde nasul, apoi să mențină mucoasa hidratată.

La ora actuală, medicamentele performante protejează și hidratează mucoasa nazală, reduc inflamația, desfundă instant nasul și ameliorează senzația de cap greu, precum și durerile sinusale, simptome frecvent asociate cu răceala, gripa sau sinuzita.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”