Motivele pentru care te simți fără vlagă și „te lasă” picioarele

Slăbiciunea musculară este un simptom ce poate ascunde numeroase afecțiuni. Află care sunt acestea și când să mergi la doctor!
  • Publicat:

Slăbiciunea musculară persistentă, care este prezentă mai mult de 2-3 săptămâni, nu trebuie ignorată! În unele cazuri, slăbiciunea musculară poate semnala existența unei afecțiuni grave. De cele mai multe ori însă, acest simptom are la bază cauze reversibile și poate fi ameliorat prin fizioterapie.

Cum se manifestă slăbiciunea musculară 

Slăbiciunea musculară cuprinde o gamă mai largă de manifestări, de la oboseală, epuizare, capacitate de efort redusă sau tremur al membrelor inferioare. Aceste manifestări, la rândul lor, cresc semnificativ riscul de cădere și apariție a fracturilor. Mai ales în cazul persoanelor vârstnice, femei la menopauză, predispuse la osteoporoză.

Slăbiciunea musculară este adesea consecința lipsei de mișcare, a îmbătrânirii, a sarcinii sau a anumitor leziuni musculare. Dar poate apărea și pe fondul unei boli cronice, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă. Cum la fel de posibil este ca slăbiciunea musculară să fie cauzată de fibromialgie, depresie, scleroză multiplă, accident vascular cerebral sau anumite medicamente.

Aflăm mai jos care sunt toate aceste posibile cauze ale slăbiciunii musculare:

Lipsa de mișcare

Sedentarismul este una dintre cele mai frecvente cauze ale slăbiciunii musculare. Dacă mușchii nu sunt puși la treabă, fibrele musculare sunt parțial înlocuite de grăsime. Iar asta duce la oboseală, slăbiciune musculară, durere, tremur al membrelor inferioare sau superioare.

Problema poate fi rezolvată cu un plan de antrenament fizic pe măsura capacității fiecărui pacient. Un vârstnic nu va putea face aceleași exerciții precum un tânăr. Motiv pentru care este indicat consultul unui kinetoterapeut, care va recomanda un set de exerciții personalizate și eficiente.

Îmbătrânirea

Pe măsură ce îmbătrânim, mușchii noștri tind să-și piardă forța și volumul și devin mai slabi. În timp ce majoritatea oamenilor acceptă acest lucru ca o consecință naturală a vârstei, este frustrant să nu poți face lucrurile pe care le puteai gestiona când erai mai tânăr. Și în acest caz, exercițiile fizice sunt de ajutor. Acestea cresc rezistența și forța musculară, îmbunătățesc echilibrul și mențin sănătatea oaselor.

Diverse infecții

Infecțiile sunt printre cele mai frecvente cauze de oboseală sau slăbiciune musculară temporară. Acest lucru se întâmplă de obicei din cauza inflamațiilor la nivel muscular.

Printre aceste infecții care pot cauza slăbiciune musculară se numără: gripa, mononucleoza infecțioasă (virusul Epstein-Barr), HIV, boala Lyme și hepatita C. Alte cauze mai puțin frecvente sunt tuberculoza, malaria, sifilisul, poliomielita și febra dengue.

Sarcina

În timpul sarcinii, dar și câteva luni după naștere, dezechilibrele hormonale și anemia pot provoca o senzație de oboseală musculară. Acest lucru este normal și nu trebuie să te îngrijorezi. Câteva exerciții ușoare recomandate de specialist te pot ajuta să îți menții forța musculară.

Boli cronice

Multe boli cronice cauzează frecvent slăbiciune musculară. În unele situații, acest lucru se întâmplă din cauza reducerii cantității de sânge și nutrienți pe care o primește musculatura.

Printre bolile cronice care pot duce la slăbiciune musculară se numără:

Boala arterială periferică: aceasta este cauzată de îngustarea arterelor, de obicei din cauza acumulării colesterolului. Fumatul și dieta bogată în grăsimi sunt principalii factori de risc.

Diabetul: creșterea nivelului de zahăr din sânge afectează musculatura. În plus, pe măsură ce diabetul progresează, aportul de sânge către nervii periferici este redus. Atunci când nervul care deservește o fibră musculară moare, fibra musculară va înceta, de asemenea, să funcționeze. În cele din urmă, persoanele cu diabet au, de asemenea, o tendință crescută de îngustare a arterelor.

Insuficiența cardiacă: poate provoca oboseala musculară prin reducerea aportului de sânge în țesuturi. Acest lucru apare din cauza faptului că inima nu poate pompa sângele așa cum este normal, deci nu este în măsură să țină pasul cu cerințele crescute ale mușchilor.

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC): determină o reducere a capacității organismului de a se oxigena, ceea ce afectează și musculatura.

Boala cronică de rinichi: aceasta cauzează un dezechilibru al sărurilor din organism, dar și al nivelului de calciu și vitamina D, importante pentru musculatură. De asemenea, boala renală favorizează acumularea de toxine în sânge, deoarece rinichii nu mai funcționează corespunzător.

Anemia: reduce aportul de oxigen și substanțe nutritive în sânge. Printre cauze se numără menstruația abundentă, hemoroizii, carența de vitamine sau minerale, sarcina, diverse afecțiuni genetice, infecții sau cancere.

Tulburări psihice sau de somn

Anxietatea și depresia pot duce, de asemenea, la slăbiciunea musculară. Acest lucru se poate întâmpla din cauza dezechilibrelor chimice de la nivelul creierului, a oboselii generalizate și a lipsei de mișcare.

Problemele care perturbă sau reduc somnul duc la o accentuare a stării de oboseală generalizată, inclusiv la „oboseala” musculară. Acestea pot include insomnia, durerea cronică, sindromul picioarelor neliniștite.

Leziuni musculare

Există multe modalități prin care mușchii pot fi afectați. Printre acestea se numără leziunile sportive, căzăturile, tăieturile etc., care pot cauza inflamații, durere și slăbiciune la nivelul mușchilor.

Medicamente

Multe medicamente pot avea drept efecte secundare slăbiciunea musculară sau senzația de oboseală generalizată. Printre acestea se numără:

  • statine (utilizate pentru scăderea nivelului de colesterol)
  • unele antibiotice (ciprofloxacină, penicilină)
  • analgezice, antiinflamatoare (naproxen, diclofenac)
  • steroizi orali
  • unele medicamente pentru inimă (de exemplu, amiodaronă)
  • chimioterapice
  • unele tipuri de somnifere sau antidepresive
  • medicamente anti-HIV
  • interferon (utilizat în unele tipuri de cancer și pentru scleroza multiplă)
  • medicamente utilizate pentru tratarea tiroidei hiperactive

Cauze mai puțin frecvente ale slăbiciunii musculare

Printre cauzele mai puțin întâlnite ale slăbiciunii musculare se numără:

Așadar, slăbiciunea musculară poate avea multe cauze. Din acest motiv, stabilirea diagnosticului nu este o misiune foarte ușoară.

Examenul clinic, istoricul medical și cel familial, analizele de sânge, diverse teste pentru evaluarea echilibrului și a coordonării, biopsia musculară, radiografia, imagistica prin rezonanță magnetică sau tomografia computerizată se numără printre instrumentele de care medicul se va folosi pentru stabilirea cu certitudine a cauzei slăbiciunii musculare și recomandarea unui tratament eficient.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
6 BOLI care nu te lasă să dormi
6 BOLI care nu te lasă să dormi
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân