Factorii de risc și simptomele bolii arteriale periferice

  • Publicat:
  • Actualizat:
Factorii de risc și simptomele bolii arteriale periferice

Boala arterială periferică la nivelul membrelor inferioare apare în contextul depunerii în peretele vascular arterial de colesterol și calciu, producând astfel o îngustare treptată a peretelui vascular.

Când această îngustare atinge un punct critic, fluxul sanguin către țesuturile irigate de vasul respectiv scade dramatic și pune în pericol viabilitatea mușchiului, până la risc de amputație.

Boala arterială periferică: factori de risc

Printre factorii de risc pentru apariția bolii arteriale periferice se numără: vârsta avansată, fumatul, prezența hipertensiunii arteriale, sexul masculin, prezența aterosclerozei în alte teritorii vasculare (coronare, carotide, arteră subclavie, artere renale etc.), istoricul familial de boală aterosclerotică la vârstă tânără, prezența diabetului zaharat, a dislipidemiei, a homocisteinemiei.

În plus, sunt câteva categorii de pacienți cu risc crescut pentru dezvoltarea bolii arteriale periferice și aceștia trebuie evaluați activ periodic, în funcție de vârstă și alte afecțiuni asociate:

  • pacienții cu vârsta peste 65 de ani;
  • pacienții cu vârsta cuprinsă între 50–64 de ani cu un factor de risc pentru ateroscleroză;
  • pacienții cu vârsta sub 50 de ani cu diabet zaharat și cel puțin un alt factor de risc;
  • pacienții cu boală aterosclerotică în alt teritoriu vascular.

Vârsta joacă un rol important în apariția acestei boli, în sensul că avansarea în vârstă duce la o creștere a prevalenței bolii: dacă, la categoria de vârstă 40–49 ani, 0,9% din subiecți prezintă boala, la categoria 50–59 ani 2,5% au boala, la 60–69 ani 4,7% au boala, la 70–79 de ani 14,5%, iar peste 80 de ani aproape una din patru persoane suferă de boala arterială periferică (23,2%).

Cum se manifestă boala arterială periferică

Simptomatologia bolii arteriale periferice este extrem de variată, de aceea investigarea acestei patologii trebuie făcută cu minuțiozitate.

Un simptom clasic pentru această afecțiune, întâlnit însă la doar 10–35% din pacienți, este claudicația. Aceasta se definește ca o senzație de oboseală, disconfort, crampe sau durere de origine vasculară ce apare în mușchii extremităților inferioare, și se accentuează în timpul mersului sau efortului. În repaus, senzația se diminuează sau dispare complet.

Pacienții mai pot acuza senzația de picioare „reci”, paloare sau cianoză la nivelul tegumentelor, parestezii, pot descrie leziuni ce nu se vindecă sau se vindecă foarte greu.

Pe lista simptomelor sunt și durerile atipice sau ischemia critică de membru inferior (în care pacienții prezintă durere de repaus ischemică cronică, peste două săptămâni, asociată cu ulcere nevindecate sau gangrenă).

Citește mai multe despre boala arterială periferică într-un material realizat de Dr. Andrada Bogdan, medic specialist Cardiologie cu competență în cardiologia intervențională.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andrada Bogdan - Medic specialist Cardiologie
Dr. Andrada Bogdan este medic specialist Cardiologie și Cardiologie Intervențională în cadrul Spitalului Clinic SANADOR. Competențe și specializări: Fellowship cardiologie intervențională – EAPCI training program – Sheba Medical Center, Israel; Atestat de studii complementare ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân