Dieta pacientului cu scleroză multiplă

Iată cum ar trebui să arate dieta pacientului care suferă de scleroză multiplă pentru a putea ameliora sau ține sub control simptomele specifice.
01.12.2020 | Alexandra Necsoiu
Dieta pacientului cu scleroză multiplă
Dieta pacientului cu scleroză multiplă

Scleroza multiplă este o boală autoimună, care distruge progresiv sistemul nervos central, iar astfel afectează comunicarea dintre creier și corp. Printre simptomele specifice de scleroză multiplă enumerăm: senzația de slăbiciune a organismului, pierderile senzoriale, incapacitatea de a controla mișcările musculare, oboseală, slăbiciune, probleme de mers, dificultatea de a menține echilibrul, depresie, pierderi senzoriale, probleme de vorbire, dureri etc.

Scleroza multiplă este o boală complexă care variază de la o persoană la alta. Oamenii de știință încă nu stiu ce provoacă această boală și cum poate fi tratată. Deși dietele nu ar putea vindeca scleroza multiplă, există cercetări care sugerează că schimbările planului alimentar ajută pacienții cu SM să-și controleze simptomele. Astfel, pacientul poate îmbunătăți calitatea vieții.

Dieta în scleroză multiplă: ce să mănânci

O dietă prietenoasă cu pacientul care suferă de scleroză multiplă este cea care ajută la controlarea simptomelor. Mai exact, ar trebui să ajute în privința progresiei bolii și minimizarea efectelor și simptomelor comune ale acestei boli. Iată o listă a alimentelor care ar trebui să se regăsească în planul tău alimentar.

  • Fructe și legume: orice fructe și legume proaspete
  • Cereale: ovăz, quinoa, orez
  • Nuci și semințe: toate categoriile
  • Pește: în special pește proaspăt, pește gras, deoarece este bogat în acizi grași omega-3 și vitamina D
  • Carne și ouă: ouă și carne proaspătă precum cea de vită,pui, miel
  • Produse lactate: lapte, iaurt, unt, brânză
  • Grăsimi: grăsimi sănătoase ca uleiul de avocado, ulei de semințe de in, ulei de cocos și ulei de măsline
  • Alimente bogate în probiotice: iaurt, kefir, varză murată
  • Băuturi: apă, ceaiuri din plante
  • Ierburi și condimente proaspete

Alimente pe care să le eviți

Dieta pentru scleroză multiplă este destul de prietenoasă și oferă opțiuni delicioase. Cu toate astea, există câteva grupe de alimente pe care ar trebui să le limitezi pentru a controla simptomele bolii. Multe dintre le sunt asociate inflamațiilor cronice, iar acestea includ carnea procesată, carbohidrații rafinați, grăsimile trans și băuturile care conțin zahăr.

  • Alimente procesate: crendvurști, bacon, carne sărată, afumată
  • Carbohidrați rafinați: pâine, paste, biscuiți, tortilla
  • Alimente prăjite: cartofi prăjiți, carne prăjită, sticks-uri de mozzarella și gogoși
  • Mâncăruri nesănătoase: fast food, chips-uri de cartofi, alimente congelate- semipreparate
  • Grăsimi trans: margarina, uleiurile vegetale hidrogenate
  • Băuturi care conțin zagăr: băuturi carbogazoase, energizante, ceaiuri îndulcite
  • Alcool: se cere limitarea consumului de alcool cât mai mult posibil
Recomandări: