6 BOLI care nu te lasă să dormi

Insomnia face referire la incapacitatea de a dormi sau de a menține un somn pe toată durata serii. Iată 6 boli care nu te lasă să dormi.
  • Publicat:
6 BOLI care nu te lasă să dormi
Foto: envato

Insomnia face referire la incapacitatea de a dormi sau de a menține un somn pe toată durata serii. Multe persoane se confruntă cu episoade de insomnie, o afecțiune extrem de frustrantă, care poate avea un impact major asupra vieții, scrie NHS. Iată 6 boli care nu te lasă să dormi.

În cazul în care te confrunți cu episoade scurte de insomnii acestea nu provoacă probleme serioase de sănătate, dar pe termen lung, dacă aceasta durează luni de zile sau chiar ani, aceste episoade pot afecta calitatea vieții și a sănătății.

Este foarte important să dormim suficient, atât pentru funcțiile creierului, cât și pentru sănătatea fizică. Nu se știe cu exactitate ce o declanșează, dar un raport publicat de Harvard Health, numit Îmbunătățirea Somnului: ghidul pentru un somn odihnitor, enumeră șase probleme de sănătate care pot afecta somnul.

Boli care provoacă insomnii

1. Diabetul

Diabetul este o boală serioasă care afectează milioane de persoane, mai ales că multe dintre ele trăiesc cu aceasta fără măcar să știe, simptomele fiind foarte subtile. Diabetul apare atunci când nivelul zahărului din sânge este prea mare.

Potrivit unui raport, pacienții cu diabet al căror nivel glicemic nu este controlat experimentează probleme cu somnul: incapacitatea de a dormi și nevoia de a urina frecvent.

2. Insuficiența cardiacă

Insuficiența cardiacă apare atunci când inima nu este capabilă să pompeze sânge în corp corespunzător. Este o boală des întâlnită în rândul vârstnicilor și poate duce la o creștere anormală a fluidelor în plămâni.

3. Artrita

Artrita produce dureri și inflamații la nivelul articulațiilor. Medicamentele folosite pentru a trata artrita, steroizii, cauzează frecvent insomnii.

4. Boli de rinichi

Bolile de rinichi apar atunci când organele care filtrează reziduurile din sânge nu mai funcționează corespunzător. Asta înseamnă că aceste fluide rămân în sânge și pot duce la insomnii și simptome ale sindromului picioarelor obosite.

După dializă sau transplant, somnul nu revine întotdeauna la normal. Simptomele afecțiunii includ oboseală, glezne umflate, stări de greață, sânge în urină și dificultatea de a respira.

5. Nicturia

Dacă înainte de somn ai băut prea multă apă, atunci te confrunți cu nicturie, o afecțiune care te face să urinezi frecvent pe timpul nopții. În situațiile mai ușoare, te trezești de cel puțin două ori pe noapte, în timp ce în cazurile severe, o persoană se poate trezi și de cinci sau lase ori pe noapte.

6. Boli de tiroidă

O glandă tiroidă hiperactivă, cunoscută și ca hipertiroidism, poate produce probleme de somn. Această boală stimulează sistemul nervos și poate declanșa pe timpul nopții transpirația excesivă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân