Ce se întâmplă dacă iei în același timp paracetamol și ibuprofen?

  • Publicat:
Ce se întâmplă dacă iei în același timp paracetamol și ibuprofen?
Sursa foto: Shutterstock @Tongx

„Să iau paracetamol și ibuprofen? Ce ar putea să se întâmple dacă le iau pe ambele?” Unele persoane care se confruntă atât cu dureri cât și cu febră pot fi tentate să ia împreună paracetamol și ibuprofen. Nu e o situație ideală, dar nici un lucru periculos, câtă vreme nu se depășesc dozele recomandate și simptomele se ameliorează în urma acestui tratament. 

Specialiștii spun că este sigură administrarea de paracetamol și ibuprofen în același timp, dar numai dacă respecți indicațiile menționate pe prospect și nu suferi de anumite afecțiuni pe care le vom detalia în continuare.

Pentru ce și cum se administrează paracetamolul și ibuprofenul

Ibuprofenul este un antiinflamator nesteroidian recomandat în caz de: dureri menstruale, nevralgii, dureri dentare, dureri musculare și articulare.

Paracetamolul are efect analgezic și antipiretic, fiind recomandat în caz de: cefalee, migrene, dureri faringiene, dureri de dinți, dismenoree, lombalgii, artralgii, durere postvaccinală, febră.

Ibuprofenul nu trebuie administrat pe stomacul gol, pentru că poate afecta mucoasa stomacului, cauzând ulcere sau hemoragii digestive. Se recomandă administrarea imediat după masă sau chiar în timpul meselor principale.

Doza recomandată de ibuprofen pentru un adult este de obicei de 200 mg, de 3 ori/zi (fiecare comprimat se ia o dată la 6 ore). În cazul în care durerea este puternică, medicul poate recomanda o doză mai mare, de 600 mg, de 4 ori/zi sau la nevoie (fiecare comprimat se ia o dată la 4 ore).

Doza recomandată de paracetamol pentru un adult este de 500 mg, de până la 4 ori/zi (fiecare comprimat se ia o dată la 4 ore).

Important de menționat: dacă vă confruntați cu dureri pe termen lung sau simptomele nu cedează după 3 zile, nu creșteți dozele din proprie inițiativă și nu luați pastile pe termen lung fără a vă consulta cu medicul.

Aveți grijă la medicamentele care conțin atât ibuprofen, cât și paracetamol. Nu luați o doză adițională!

Cine nu trebuie să ia paracetamol și ibuprofen

Ibruprofen nu se administrează/ se va cere sfatul medicului sau farmacistului:

  • la copii cu vârsta sub 12 ani
  • dacă sunteţi alergic la ibuprofen sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament menționate în prospect
  • dacă aţi avut vreodată reacţii alergice la ibuprofen, acid acetilsalicilic (aspirină) sau alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (semnele includ înroşire a pielii sau erupţie trecătoare pe piele, umflare a feţei sau a buzelor, nas care curge, respiraţie şuierătoare sau dificultate în respiraţie)
  • dacă aveţi (sau aţi avut două sau mai multe episoade de) ulcer la nivelul stomacului sau duodenului (ulcer peptic) sau sângerări
  • dacă aţi avut sângerări sau ruptură la nivelul stomacului sau intestinului după ce aţi utilizat medicamente antiinflamatoare nesteroidiene
  • dacă aveţi probleme severe cu ficatul sau rinichii (fibroză, ciroză, insuficiență hepatică, insuficiență renală)
  • dacă aveţi insuficienţă cardiacă gravă sau boală coronariană
  • dacă aveți boala Crohn sau colită ulcerativă
  • dacă aveţi sângerare la nivelul creierului (sângerare cerebrovasculară) sau altă sângerare activă
  • dacă aveţi o boală care vă predispune la sângerare
  • dacă sunteţi în ultimele 3 luni de sarcină
  • dacă suferiţi de deshidratare severă (cauzată de vărsături, diaree sau aport insuficient de lichide)
  • dacă aveți varicelă
  • dacă aveţi anumite tulburări ale sistemului imunitar (boală mixtă de ţesut conjunctiv și lupus eritematos sistemic (LES), condiție a sistemului imunitar care afectează țesutul conjunctiv având ca rezultat dureri articulare, modificarea culorii pielii și tulburări ale altor organe
  • dacă aţi moştenit o afecţiune a pigmentului globulelor roşii din sânge – hemoglobina (porfirie)
  • dacă aveţi probleme cardiace, inclusiv insuficienţă cardiacă, angină pectorală (durere în piept) sau dacă aţi suferit un atac de cord, intervenţie de bypass, boală arterială periferică (circulaţie deficitară la nivelul picioarelor din cauza arterelor blocate sau îngustate) sau orice fel de accident vascular cerebral (inclusiv „mini-accident vascular cerebral” sau atac ischemic tranzitor „AIT”)
  • dacă aveţi hipertensiune arterială, diabet zaharat, colesterol ridicat, dacă aveţi un istoric familial de boli de inimă sau accident vascular cerebral, sau dacă sunteţi fumător

Paracetamol nu se administrează /se va cere sfatul medicului sau farmacistului:

  • la copii cu vârsta sub 6 ani (din cauza formei farmaceutice neadecvate)
  • dacă sunteţi alergic la paracetamol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament menționate în prospect
  • dacă aveţi probleme cu ficatul precum insuficienţă hepatocelulară sau boală hepatică activă
  • dacă suferiţi de anemie hemolitică severă
  • dacă aveţi probleme grave cu rinichii precum insuficienţă renală severă
  • dacă aţi fost diagnosticat cu deficit de glucozo-6 fosfatdehidrogenază
  • dacă sunteţi sensibil la acidul acetilsalicilic şi / sau la antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)
  • dacă consumaţi frecvent băuturi alcoolice sau aţi întrerupt recent consumul de alcool, deoarece alcoolismul cronic poate creşte toxicitatea hepatică a paracetamolului
  • dacă aveţi leziuni hepatice preexistente este necesară monitorizarea funcţiilor hepatice în cazul tratamentului de lungă durată şi cu doze mari
  • dacă aveţi rezerve scăzute de glutation
  • dacă suferiţi de sindrom Gilbert

Ce reacții adverse pot apărea dacă sunt depășite dozele de paracetamol și ibuprofen

Administrarea de paracetamol în dozele corecte nu prezintă de regulă reacții adverse. Totuși, există cazuri în care pot apărea diverse reacții alergice (iritații, umflături), hipotensiune, ritm cardiac accelerat, trombocitopenie (trombocite scăzute), leucopenie (leucocite scăzute), leziuni hepatice sau renale – mai ales în cazul dozelor crescute de paracetamol.

Pe de altă parte, administrarea în exces și pe termen lung de ibuprofen este asociată cu: senzație generală de rău, dureri de stomac, oboseală, somnolență, fecale de culoare neagră, vărsături cu sânge, țiuit în urechi, probleme respiratorii.

Așadar, aceste medicamente vă pot ajuta să vă simțiți mai bine când aveți episoade trecătoare de durere sau febră, dar țineți cont că nu trebuie luate pe termen lung și nici în doze crescute, deoarece pot avea reacții adverse care în unele cazuri pot fi fatale.

Nu luați ibuprofen mai mult de 10 zile la rând, iar dacă suferiți de o boală cronică, așa cum este artrita reumatoidă, cereți sfatul medicului pentru un tratament eficient care să vă amelioreze simptomele și să nu vă pună în pericol sănătatea.

Pentru dureri dentare, de exemplu, administrarea de ibuprofen este recomandată pentru 1-2 zile, nu mai mult. Se recomandă, în schimb, adresarea către medicul stomatolog, pentru rezolvarea cauzei care a determinat apariția durerilor dentare.

Orice simptome care nu se ameliorează cu paracetamol și ibuprofen în 3 zile trebuie investigate la medic! 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân