Semne burnout – cum îți dai seama că ești „prăjit”. 10 indicii ale epuizării

Fii atent la câteva semne burnout care îți pot indica faptul că „bateriile tale” sunt pe terminate și se instalează epuizarea fizică, emoțională și mentală.
  • Publicat:
Semne burnout - cum îți dai seama că ești „prăjit”. 10 indicii ale epuizării
Sursa foto: Shutterstock

Sindromul burnout este una dintre bolile secolului, alături de depresie și tulburări de anxietate. Având la bază în principal stresul, sindromul burnout, cunoscut și sub numele „sindromul arderii complete”, se poate manifesta în diverse moduri, dar cel mai adesea persoana afectată spune că se simte foarte obosită și lipsită de energie, ca și cum ar fi rămas fără baterii.

Află ce semne burnout ar trebui să-ți dea de gândit și ia măsuri din timp pentru a reveni pe linia de plutire. Soluții există!

10 semne burnout la care să fii atent

Ești epuizat – simți că nu te poți mișca din pat, tragi de tine să te trezești în fiecare dimineață și ziua de lucru pare de 80 de ore în loc de 8. Da, acestea sunt semne burnout!

Te simți inutil – sentimentul că nu faci de ajuns sau că munca ta este inutilă este un alt semn al sindromului burnout și poate duce la lipsa de satisfacție profesională sau la scăderea productivității.

Ești adesea deprimat – studiile arată că mare parte dintre persoanele care suferă de sindrom burnout sunt mai predispuse la apariția depresiei și a tulburărilor anxioase.

Ești mereu nervos – iritabilitatea cauzată de stresul în exces la locul de muncă poate duce la crize de furie și la certuri violente cu colegii de muncă ori cu șeful.

Ești cu capul în nori – mintea care este suprasolicitată ajunge, la un moment dat, să dea rateuri: nu mai poți gândi limpede, te confrunți cu ceață cerebrală, uiți lucruri și nu te mai poți concentra asupra sarcinilor de serviciu.

Dormi foarte puțin – epuizarea profesională poate duce la insomnie sau somn de proastă calitate. Și cu lipsa somnului nu e de joacă: poate duce la diverse probleme de sănătate, de la hipertensiunea până la infarct, AVC, diabet sau boli de rinichi, potrivit webmd.com.

Te doare des capul sau stomacul – durerile de cap, constipația, diareea, crampele abdominale, răcelile frecvente, tusea, toate acestea sunt simptome fizice care pot apărea frecvent în rândul celor care ajung în pragul epuizării din cauza stresului.

Bei alcool, mănânci și fumezi prea mult – sunt semne burnout care apar atunci când încerci să faci față situațiilor stresante, dar nu sunt deloc lipsite de consecințe. Pot favoriza obezitatea, bolile de ficat și problemele respiratorii!

Tensiunea și pulsul o iau razna – în condiții de stres perpetuu, inima ta îți trage un semnal de alarmă prin creșterea tensiunii arteriale și a pulsului, semne burnout care ar trebui să îți dea de gândit, pentru că îți pot afecta creierul, inima și rinichii, dacă nu le gestionezi corect.

Vezi în ceață și ți-e sete mereu – acestea sunt, de regulă, semne specifice ale diabetului zaharat, afecțiune care poate fi declanșată și pe fond nervos, așa cum este cazul sindromului burnout.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și ...
citește mai mult
Recomandare video
Protecția solară pe înțelesul tuturor