Stresul te îmbolnăvește! 5 emoții negative care pot provoca boli fizice

  • Publicat:
  • Actualizat:
Stresul te îmbolnăvește! 5 emoții negative care pot provoca boli fizice

Stresul te îmbolnăvește dacă nu îl ții sub control. Ce emoții negative se pot transforma în boli fizice – explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

În momentul în care emoţiile se acumulează în fiinţa noastră, din cauza unei atenţii sporite şi a timpului îndelungat de menţinere a agitaţiei mentale, acestea se defulează prin stări de anxietate, atacuri de panică sau prin depresie.

Aceste tulburări apar deoarece organismul nostru are nevoie, conform instinctului de supravieţuire, să găsească un mod, fie şi forţat, de a descărca ceea ce este periculos pentru sănătatea noastră.

Stresul te îmbolnăvește – procesul poate dura câțiva ani

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, în cazul în care acumularea de emoţii depăşeşte pragul de suportabilitate, aceste descărcări emoţionale ajung până în planul fizic şi încep să se manifeste tot felul de afecţiuni ale corpului, de la cele mai uşoare până la boli foarte grave.

Gravitatea bolii este dată de natura emoţiei, de intensitatea ei şi de perioada în care a fost înmagazinată, iar transpunerea bolii în plan fizic poate dura şi câţiva ani.

Rostul bolilor fizice este acela de a conştientiza asupra suferinţei sufleteşti şi necesită vindecarea ei. De multe ori, nu dăm importanţă unei suferinţe sufleteşti, o ignorăm şi credem că aceasta nu se poate transforma într-o boala fizică. Din contra, cu cât lăsăm mai multe o boală sufletească netratată, cu atât mai intens va fi procesul de somatizare. Boala sufletească se va transforma în boala fizică, nu imediat, dar în câteva luni sau ani, spune psihologul.

Avem două posibilităţi de a trata suferinţele sufleteşti şi a le impedica să escaladeze în boli fizice: 1) prin tratament medicamentos, însă acesta nu descarcă emoţiile, ci doar le inhibă, iar la un moment dat există marele risc ca acestea să recidiveze sub o formă sporită. În timp, organismul va deveni imun la tratamentul medicamentos; 2) prin psihoterapie, cu ajutorul căreia putem identifica cauzele psihologice primare care au condus la această condiţie.

Emoții negative care se pot transforma în boli fizice

În accepţiunea specialistului, există 5 emoţii principale, foarte dăunătoare pentru organismul nostru, care la un moment dat se pot transforma în boli fizice, astfel:

1. Frica – o îngrijorare simţită în legătură cu un pericol real sau imaginar

Persoanele care simt frică sunt tensionate, lipsite de curaj, deoarece simt vulnerabilitate interioară, sunt focalizate mai degrabă pe aşteptările celorlalţi decât pe ale lor, simt că nu se pot baza aproape pe nimeni şi nimic. Frica neprelucrată se manifestă la nivelul stomacului şi al rinichilor, zona lombară, uneori şi la nivelul gâtului dacă are legătură cu ceva ce vrem să spunem pentru că este important.

2. Neiertarea  – apare ca o incapacitate de a merge mai departe, de a înţelege că oamenii sunt supuşi „greşelii”

Persoanele care nu iartă pe cei care le-au făcut rău au în minte faptul că, dacă îi iartă, este ca şi cum le-ar accepta şi încuraja comportamentul defectuos sau că răul produs nu se mai poate repara. Nu este vorba nici de acceptarea comportamentului, nici de încurajarea lui, ci de liniştea interioară personală, care decurge din eliberarea minţii de imaginea „răufăcătorului”, de atenţia acordată propriei sănătăţi şi de direcţionarea minţii către căutarea de soluţii.

Uneori da, un rău produs nu se mai poate repara concret pentru că nu putem da timpul înapoi, dar putem învăţa să ne bucurăm de viaţă în continuare făcând lucruri noi. Neiertarea slăbeşte sistemul imunitar şi aduce boala în general în întreg organismul şi, în mod particular, partea afectată este inima, afirmă specialistul.

3. Furia – o încărcare emoţională spontană izvorâtă adesea dintr-un sentiment de neputinţă de a mai schimba ceva sau de a accepta o situaţie de viaţă

Persoana furioasă se simte invadată de ceva sau cineva, se opune la anumite constrângeri venite de la o persoană sau situaţie, uneori se agaţă cu disperare de propriile convingeri, gândurile se amestecă, devin confuze. Atunci când descărcarea emoţională este reprimată sau exagerată, furia se manifestă adesea în planul fizic la nivelul ficatului, în special dacă are legătură cu critica celorlalţi, deoarece acest organ are rolul de a neutraliza.

Se mai poate manifesta la nivelul capului, cefei şi picioarelor dacă are legătură cu neacceptarea, la nivelul stomacului dacă are legătură cu neputinţa, la nivelul mijlocului (spate) dacă are legătură cu lipsa de flexibilitate sau poate declanşa chiar infecţii în corp.

4. Nesiguranţa – apare atunci când ne lipsesc certitudinile (real sau imaginar) sau când ne pierdem încrederea în capacităţiile noastre

Persoanele nesigure (cu încredere scăzută în sine) pun totul sub semnul întrebării, rămân în tipare vechi de comportament şi gândire, pentru că au fost „testate” de alţii, au o capacitate scăzută de discernământ şi caută confirmări de la ceilalţi pentru fiecare pas pe care-l fac.

Nesiguranţa se manifestă în planul fizic la nivelul stomacului, genunchilor, gleznelor, coloanei vertebrale, umerilor, gâtului (daca este legată de credinţa că ar putea spune prostii).

5. Ruşinea – declanşată de credinţa legată că părerea celorlalţi este decisivă pentru a fi validat ca om în toate aspectele vieţii

Cei care trăiesc sentimente de ruşine simt că ceilalţi îi judecă, că nu sunt suficient de buni, puternici, inteligenţi, informaţi etc.

Prin această atitudine ei pun pur si simplu puterea lor interioară în mâinile celorlalţi. Ruşinea afectează pielea, stomacul, picioarele sau coloana vertebrală, declară psihologul Laura Maria Cojocaru.

Stresul te îmbolnăvește – creierul îi transmite corpului tău fizic că nu-l mai doreşti

Gândirea preponderent negativistă, respectiv emoţiile declanşate datorită acesteia, ne pun în postura de a aştepta rezolvarea de undeva din exteriorul nostru. Cu cât aşteptăm mai mult din exterior, cu atât mai puternică va fi tristeţea, furia, revolta, frica sau nesiguranţa atunci când nu primim.

Cu cât depindem mai mult de a primi din afara noastră, cu atât manifestăm mai puţină iubire faţă de fiinţa noastră, iar rezultatul va fi supărare şi boală, deoarece lipsa de iubire faţă de sine este de fapt o negare efectivă a fiinţei noastre. Stresul te îmbolnăvește și creierul îi transmite corpului tău fizic că nu-l mai doreşti!

Ce înseamnă să te iubeşti pe tine?

Poate ai tendinţa să crezi că această atitudine presupune egoism, neglijarea nevoilor celorlalţi, orgoliu ş.a. asemenea. Nu are legatură cu aceste atitudini (care şi ele in exces sunt aducătoare de boală!), ci se referă la a învăţa să-ţi accepţi, respecţi şi iubeşti corpul care ţi-a fost dat ca vehicul pentru a-ţi împlini dorinţele şi menirea, menţinându-l curat, sănătos, hrănit echilibrat, odihnit, relaxat suficient.

Are legătură cu a învăţa să-ţi respecţi nevoile şi dorinţele sufletului care, de cele mai multe ori se manifestă din postura copilului care are nevoie de iubire, acceptare, susţinere, îmbrăţişare, joc, râs, bucurie, plăcere, prieteni, care-şi dă voie să viseze liber, să trăiască şi acţioneze ca şi când visul lui ar fi singurul lucru cu adevărat important!

Atunci când boala decide să se manifeste în corpul nostru ca un avertisment pentru a schimba modul de gândire, cel mai sigur şi util lucru pe termen lung este să mergem pe firul timpului pentru a schimba percepţia şi emoţia din acel moment care a declanşat boala. Una dintre cele mai eficiente metode de a descărca emoţiile este lucrul cu linia timpului propus de neuro-programarea lingvistică (NLP), procedeu denumit Timeline therapy.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”