30 de simptome de sarcină neobișnuite. Le poți avea chiar înainte să afli că ești gravidă

  • Publicat:

Lipsa menstruației, durerile de spate și bufeurile sunt simptome de sarcină pe care majoritatea gravidelor le experimentează. Însă există și alte manifestări, mai neobișnuite, despre care se vorbește prea puțin, în special unele care apar în primele 1-2 luni de sarcină.

Iată 30 de simptome de sarcină mai puțin obișnuite.

Ciupituri sau dureri ascuțite în abdomen

Corpul gravidei trece prin transformări spectaculoase. Însă cel mai neobișnuit lucru este să simți cum te ciupește ceva în abdomen sau cum o durere ascuțită te lovește din senin.

Balonarea

Nivelul crescut al progesteronului în primele săptămâni de sarcină poate cauza balonare excesivă. În cazul anumitor femei, burtica umflată la începutul sarcinii poate fi destul de mare, dând impresia unei sarcini avansate.

Crampe abdominale

Este unul dintre cele mai frecvente simptome de sarcină timpurie. Interesant este că aceste crampe tind să apară cam în aceeași perioadă în care ar trebui să vină menstruația.

Dureri de stomac

Durerile de stomac din sarcină se pot extinde în zona inghinală și sunt mai frecvente în al doilea și al treilea trimestru. Există însă și femei care se plâng de astfel de dureri în primele săptămâni de sarcină.

Diaree

De cele mai multe ori, diareea este o consecință a unei schimbări în regimul alimentar sau a unei infecții virale, cum este gastroenterita sau „răceala la stomac”, ori bacteriene, cum este toxiinfecția alimentară. Dar sunt și situații în care femeile care se confruntă cu diaree pot fi… însărcinate.

Spotting (sângerare vaginală între menstruații)

Să vezi pete de sânge pe lenjerie în timpul sarcinii poate fi incredibil de alarmant. Însă nu e cazul să te panichezi: se pare că 2 din 5 gravide se confruntă cu astfel de sângerări vaginale minore în primele săptămâni de sarcină. Totuși, pentru liniștea ta, discută cu medicul despre acest lucru.

Nevoia urgentă de a urina

Multe gravide spun că această urgență de a urina apare doar în ultimul trimestru de sarcină. Dar sunt și cazuri când această problemă apare mai devreme, în primul trimestru, ca urmare a creșterii fluxului sanguin către rinichi.

Apariția acneei

Printre alte simptome de sarcină de numără și apariția acneei, determinată de creșterea nivelului de progesteron. Unele gravide pot sesiza mici puncte albe, în vreme ce altele se pot confrunta cu leziuni acneice profunde pe parcursul sarcinii.

Simptome de răceală sau gripă

Nasul înfundat, secrețiile nazale abundente sau alte simptome specifice unei răceli sau gripei pot fi, de fapt, simptome de sarcină. Asta deoarece sarcina scade imunitatea, crescând riscul de infecții, dar și pentru că nivelul crescut de estrogen poate duce la o hiperproducție de mucus.

Temperatură corporală crescută

Gravidele în primul trimestru de sarcină au o temperatură corporală mai crescută, de 37,1-37,2 grade Celsius, la fel și femeile aflate la ovulație.

Mai mult, temperatura bazală se poate menţine peste 37 de grade Celsius până la începutul trimestrului al doilea de sarcină, dacă au avut loc concepţia şi nidarea produsului de concepţie în uter.

Senzație de epuizare

Simți că nu poți face față responsabilităților de la serviciu fără să tragi un pui de somn în cursul zilei? Epuizarea este un simptom destul de comun în sarcină, care poate apărea chiar din primele săptămâni. De vină este, din nou, nivelul crescut de progesteron.

Desprinderea sau căderea unghiilor de la picioare

Unul dintre cele mai ciudate simptome de sarcină este însă desprinderea sau chiar căderea unghiilor de la picioare. Din fericire, nu se întâmplă atât de frecvent, dar este un simptom care merită să fie luat în calcul.

Iritații pe picioare

Unele femei spun că se confruntă cu mâncărimi și iritații pe piele în stadiile de debut ale sarcinii, în special pe picioare.

Sfârcuri sensibile

Sfârcurile unei gravide se transformă radical. Acestea pot fi foarte sensibile la atingere, areolele se pot mări. De asemenea, la nivelul sfârcurilor pot fi resimțite senzații de înțepătură.

Vene proeminente pe sâni

Tot la nivelul sânilor, un alt simptom de sarcină poate fi apariția unor vene proeminente, care sunt vizibile în special în primul trimestru de sarcină.

Dureri de sâni

Sensibilitatea sânilor și senzația de greutate sau presiune la nivelul pieptului sunt, de asemenea, simptome timpurii de sarcină.

Pierderi de memorie

Dacă uiți frecvent lucruri banale sau ești „aeriană”, deconectată de la ceea ce spun cei din jurul tău, există posibilitatea să fii însărcinată. Fluctuațiile hormonale cauzate de sarcină pot fi responsabile de aceste pierderi de memorie.

Schimbări bruște ale dispoziției

În primele săptămâni de sarcină este foarte posibil să te confrunți cu schimbări bruște de dispoziție, cauzate de modificările corporale. Acum poți fi foarte fericită, imediat poți trece în extrema cealaltă, a tristeții însoțite de crize de plâns.

Intoleranță la alcool

Dacă din senin constați că numai mirosul de alcool îți face greață, darămite să îl și consumi, există șanse să fii gravidă. Femeile însărcinate tolerează mai greu alcoolul. De altfel, nici nu este indicat în sarcină. 

Gust modificat

Simți că mâncarea nu mai are gust? Sau că băutura preferată, cum ar fi cafeaua sau un suc, este din senin dezgustătoare? Este un mod prin care corpul îți spune să te ții departe de excesul de cafeină sau alte ingrediente nocive pentru următoarele 9 luni, pentru că… ești însărcinată.

Citește și: Cafeina și alăptarea – pot să beau cafea în timp ce alăptez?

Pofte neobișnuite

Poftele ciudate fac parte din „meniul” gravidelor, indiferent de stadiul sarcinii. Așa că dacă te lovește din senin pofta de castraveți murați, căpșuni, ouă, brânză sau alte alimente care de regulă nu te atrag, nu e exclus să fii însărcinată. Atenție la poftele nealimentare neobișnuite, cum ar fi cea de noroi, gheață sau hârtie. Poate ascunde un sindrom numit Pica, determinat de regulă de carența de fier. 

Gură uscată

Unele femei spun că un simptom cu care s-au confruntat la începutul sarcinii a fost și gura uscată. Însă rezolvarea nu constă, așa cum am fi tentați să credem, în creșterea volumului de lichide, care doar favorizează balonarea. Se pare că tot fluctuațiile hormonale sunt de vină.

Gust metalic în gură

Unele femei însărcinate resimt un gust metalic din cauza disgeuziei, o denaturare a simţului gustativ al unei persoane. Gustul tinde să fie sărat sau chiar metalic. Uneori, alimentelor le poate lipsi complet gustul.

Hormonii de sarcină pot provoca această disgeuzie, frecventă în primul trimestru. Gustul va reveni la normal în al doilea trimestru.

Dureri de dinți

Hormonii de sarcină pot afecta modul în care organismul reacționează la bacterii, ceea ce poate duce la infecții parodontale și dureri de dinți sau chiar la senzații ciudate, că dinții stau să cadă.

Citește și: Ce înseamnă dacă visezi că ești gravidă sau îți cad dinții. Semnificația celor mai frecvente 7 vise

Dureri lombare

Durerile de spate sunt mai frecvente pe măsură ce copilul crește. Însă pot fi experimentate și în primul trimestru de sarcină, ca urmare a constipației sau a întinderii ligamentelor.

Dureri de cap

Durerile de cap în sarcină pot fi cauzate de creșterea presiunii sângelui, dar pot fi ameliorate printr-un consum mai ridicat de apă.

Arsuri în coșul pieptului

De regulă gravidele se confruntă cu arsuri în trimestrele 2 și 3 de sarcină, dar sunt și cazuri în care acest simptom se manifestă timpuriu. De vină este relaxarea sfincterului esofagian inferior, permițând astfel acizilor din stomac să curgă înapoi în esofag.

De asemenea, pe măsură ce copilul crește, uterul mărit poate înghesui abdomenul, împingând acizii din stomac în sus. O altă cauză a arsurilor în timpul sarcinii poate fi prezența calculilor biliari. 

Insomnie

Te poți confrunta cu insomnie în primele săptămâni de sarcină, chiar înainte să afli că ești însărcinată. Multe femei spun că s-au confruntat cu nopți nedormite aparent fără motiv. Până au făcut testul de sarcină și au descoperit și motivul: acesta a ieșit pozitiv.

Sforăit

Pe măsură ce hormonii de sarcină încep „să-și facă de cap” în organismul tău, ai putea constata că sforăi din ce în ce mai tare. Se pare că 12% din femeile gravide sforăie de la începutul sarcinii.

Citește și: 10 motive pentru care rămâi fără aer în somn și sforăitul nu-ți dă pace

Vise intense

Nu în ultimul rând, gravidele experimentează frecvent pe parcursul sarcinii – uneori chiar în prima sau a doua săptămână de la concepție – vise ciudate sau foarte intense. Unele vise pot fi de-a dreptul coșmaruri, în timp ce altele sunt de-a dreptul relaxante.

Depinde de starea ta de spirit! Așa că este de preferat să menții o atitudine optimistă și să nu-ți faci griji inutile.

Citește și: Coșmaruri, vise, dorințe și frici – de ce apar în timpul somnului și ce semnificație au?

În concluzie, există numeroase simptome de sarcină, unele comune, altele ceva mai neobișnuite. Fiecare femeie este însă unică și poate experimenta diferit modificările din timpul sarcinii.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân