De ce întârzie menstruația? 10 cauze ale dereglării ciclului menstrual

  • Publicat:

De ce întârzie menstruația: oare sunt însărcinată? Aceasta este prima întrebare pe care și-o pune orice femeie a cărei menstruație se lasă așteptată. De multe ori însă, întârzierea menstruației nu înseamnă automat o sarcină.

Stresul, alăptarea sau dietele hipocalorice pot deregla ciclul menstrual. Vezi mai jos 10 posibile cauze ale întârzierii menstruației!

De ce întârzie menstruația: 10 cauze

Primul gând pe care îl ai când te uiți în calendar și vezi că au trecut câteva zile sau săptămâni de la momentul când ar fi trebuit să-ți vină menstruația este, firește, sarcina.

Da, este un posibil răspuns la întrebarea „de ce întârzie ciclul?”, dar nu se întâmplă atât de frecvent cât ți-ai imagina.

Ovulația și menstruația se bazează pe un echilibru hormonal care, la orice mică „abatere”, îți poate da peste cap ciclul menstrual.

Una dintre cauzele principale ale întârzierii menstruației (amenoreea) este alăptarea.

Femeile care alăptează secretă în exces un hormon numit prolactină, care suprimă cei doi hormoni responsabili de ovulație și ciclul menstrual, respectiv hormonul de stimulare foliculară FSH și hormonul luteinizant LH. Unele femei nu au deloc menstruație pe toată durata alăptării, este ceva firesc, spune dr. Thomas Ruiz, medic ginecolog la Memorial Care Orange din California.

O altă cauză a întârzierii menstruației este stresul, care poate afecta nu doar starea de bine, ci și nivelul hormonal.

Atunci când o femeie este stresată, se secretă în exces cortizol, numit și hormonul stresului, iar nivelurile ridicate ale acestuia suprimă secreția de hormon luteinizant, ceea ce va afecta ovulația, explică dr. Ruiz.

De asemenea, stresul poate inhiba producția de estrogen și progesteron. Astfel, menstrele devin neregulate.

Nu este ceva neobișnuit ca o femeie să se confrunte cu amenoree în perioade stresante din viața ei, cum ar fi un examen important sau un proiect la locul de muncă.

Și insomnia poate duce la întârzierea menstruației.

De somn depinde buna funcționare a hormonilor, iar dacă o femeie doarme prea puțin sau are un somn neodihnitor, echilibrul hormonal al acesteia este perturbat și, în consecință, se poate confrunta cu întârzierea menstruației, explică dr. Evelyn Mitchell, medic obstetrician.

Dietele restrictive, hipocalorice sunt un alt motiv pentru care poate întârzia menstruația. Slăbirea bruscă, într-un timp foarte scurt duce la inhibarea secreției hormonului eliberator al gonadotropinelor (GnRH), care controlează la rândul său producția altor hormoni secretați de glanda pituitară, precum FSH și prolactina, care au un rol important în ciclul menstrual.

Pe de altă parte, și îngrășarea poate duce la întârzierea menstruației.

Țesutul adipos favorizează producția în exces de estrogen, fenomen care transmite creierului semnale false și anumiți hormoni nu mai sunt secretați așa cum ar trebui. Acest fenomen poate duce la lipsa ovulației și întârzierea menstruației, adaugă medicul.

De ce întârzie ciclul? Poate că faci prea multă mișcare. Da, se poate! Exercițiile fizice intense pot cauza fluctuații ale nivelului estrogenului, hormon care, după cum am menționat anterior, joacă un rol important în reglarea menstruației.

Sportivele de performanță se confruntă adesea cu amenoree din cauza efortului fizic prelungit.

Perimenopauza este o altă posibilă cauză a dereglării ciclului menstrual. De regulă, perimenopauza apare în jurul vârstei de 40 de ani și precedă menopauza, adică momentul când o femeie nu mai are ciclu menstrual.

La perimenopauză, nivelul de estrogen fluctuează și uneori nu este suficient pentru a declanșa ovulația, ceea ce duce la întârzierea menstruației, explică dr. Ruiz.

Dereglarea ciclului menstrual poate fi și o consecință a unei afecțiuni de care probabil nu ești conștientă, cum ar fi sindromul ovarului polichistic, boala celiacă, diabetul, hipo- sau hipertiroidismul, sindromul Cushing, anorexia sau bulimia.

Toate aceste afecțiuni pot perturba echilibrul hormonal și, implicit, duc la întârzierea menstruației.

Nu în ultimul rând, întârzierea menstruației poate fi cauzată de anumite medicamente pe care le iei, cum ar fi anticoncepționalele cu progesteron, antiepilepticele sau antidepresivele.

Dacă ești îngrijorată în privința întârzierii menstruației, cel mai bine este să programezi o consultație la medicul ginecolog, care îți poate da cele mai bune sfaturi și tratamente pentru reglarea ciclului menstrual.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
10 semne ale cancerului de colon
10 semne ale cancerului de colon
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân