Tânăra influenceriță de origine venezueleană Constanza Concha (18 ani) a povestit recent, în cadrul unui podcast pentru BBC, chinurile prin care a trecut de-a lungul adolescenței ca urmare a unei boli de piele extrem de grave cu care a fost diagnosticată la doar 11 ani: acneea chistică. Aceasta se manifestă prin apariția unor noduli dureroși și chisturi care elimină puroi urât mirositor și lasă în urmă pete și cicatrici adânci.
Bărbații dezvoltă mai des decât femeile acnee chistică, afecțiune dermatologică ce apare de regulă în intervalul de vârstă 18-30 de ani. Însă Constanza a descoperit că suferă de această boală de piele la doar 11 ani. Tânăra povestește că acest lucru a afectat-o enorm, pe toate planurile.
„A fost o perioadă extremă în viața mea. Acneea a apărut prima dată la 6 ani, la 9 ani deja aveam chisturi foarte dure sub piele, dar abia la 11 ani am primit diagnosticul cert de acnee chistică. La început erau puțin mai mari decât coșurile obișnuite, dar pe parcurs creșteau în volum și îmi apăreau pe gât, pe frunte și pe spate. Uneori parcă formau o rețea, se interconectau sub piele. Aveam parcă un șir lung de chisturi pe corp care mă dureau foarte tare”, a declarat Constanza.
Starea emoțională a adolescentei a avut de suferit din cauza acneei. Ea spune că a fost diagnosticată cu tulburare obsesivă compulsivă și anxietate, care îi agravau condiția pielii.
Citește și: De ce apare acneea chistică și cum se tratează
„Există o concepție greșită despre acnee, și anume că este superficială. Însă m-a afectat pe plan emoțional, fizic și mental”, povestește tânăra.
Constanza spune că nu putea să doarmă bine noaptea din cauza chisturilor de pe spate.
„Am dormit în poziția șezut aproape un an. Nu puteam să stau întinsă pe spate în pat. Cearșafurile erau mereu pline de sânge din cauza chisturilor de pe față, de pe spate.”
Uneori, aceste chisturi dureroase supurau chiar în timp ce tânăra era la școală.
„Trebuia să cer voie să merg la baie, să mă curăț. Unii chiar mă întrebau dacă sunt în regulă, de ce sângerez și de ce nu vreau să chem ambulanța. Iar eu trebuia să le explic că nu pot să fac asta, să chem o ambulanță pentru că niște coșuri imense se sparg pe fața mea.”
Vezi această postare pe Instagram
Constanza Concha s-a născut în Venezuela, o țară considerată „pepinieră” pentru agențiile de modelling.
„Aici există o cultură puternică legată de frumusețe, în care femeile trebuie să arate într-un anumit fel. Am crescut cu sentimentul că voi fi mereu exclusă de ceilalți tocmai din cauza acestui ideal de frumusețe la care visează toate fetele”, povestește ea.
Tânăra este adepta body-positivity, un concept care încurajează acceptarea propriului corp așa cum este.
În consecință, această mișcare presupune acceptarea tuturor, indiferent de greutate, forme sau alte aspecte ale corpului, cu scopul de a elimina normele de frumusețe impuse sau promovate de societate în reviste, canale de social media sau diverse alte medii, în care femeile trebuie să arate perfect, fără pic de burtă, cu picioare subțiri, fără păr pe corp, cu o dantură albă nenaturală, buze nefiresc de mari, un nas minuscul și piele fără nicio imperfecțiune.
Constanza postează pe pagina ei de Instagram mesaje și fotografii cu ea așa cum este, cu toate imperfecțiunile ei, în speranța că va reuși să schimbe mentalitatea celor care încă mai cred că perfecțiunea fizică există și că o pot atinge.
„Am citit multe povești ale oamenilor care se confruntă cu acnee chistică și mi-au dat curaj să mă expun. Am căpătat încredere în mine și curajul să le împărtășesc și altora din suferința mea, pentru ca aceștia să știe că nu sunt singuri”, a declarat tânăra într-un interviu pentru ohmymag.co.uk.
Acneea conglobata sau chistică este una dintre cele mai rare și grave forme de acnee nodulo-chistică de natură inflamatorie. Așa-numite coșuri (care în fapt sunt abcese, noduli și chisturi) încep să se unească și să crească împreună în straturile profunde ale pielii.
Nodulii apar în general pe față, spate sau piept și pot genera apariția unor cicatrici care sunt dificil de reparat și mutilante pentru persoana afectată. Acești noduli iau naștere din cauza acumulării de bacterii, sebum și celule moarte, se întăresc și capătă aspect inflamat.
În timp, aceștia se transformă în chisturi și eliberează un lichid foarte urât mirositor, ca de ouă stricate. Din păcate, spargerea acestora nu face decât să împrăștie infecția în țesuturile alăturate, favorizând înmulțirea acestor noduli și riscul apariției cicatricilor profunde.