Estrogenul și progesteronul: rolul lor în viața unei femei

Ca femeie, probabil că ai auzit de acești hormoni, dar știai că estrogenul și proesteronul joacă un rol crucial în starea ta de bine? Acum vei afla mai multe despre rolurile pe care le joacă în viața ta, pentru că am stat de vorbă cu Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
  • Publicat:
Estrogenul și progesteronul: rolul lor în viața unei femei

Estrogenul și progesteronul sunt secretate de ovare și joacă un rol în fiecare perioadă a vieții, de la pubertate până la menopauză. Chiar dacă și alte părți ale corpului, cum ar fi glandele suprarenale și celulele adipoase, produc, de asemenea, estrogen, cea mai mare parte provine din ovare”, a menționat medicul ginecolog care ne-a explicat rolul celor doi hormoni în fiecare etapă a vieții unei femei.

Estrogenul și progesteronul: la pubertate

Odată cu intrarea în pubertate, estrogenul determină dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare: sânii se măresc, șoldurile se lărgesc și începe să crească părul pubian și cel axilar. De asemenea, estrogenul este dirijorul care spune corpului să declanșeze menstruația în jurul vârstei de 12 ani și să elibereze un ovul în fiecare lună. În lunile în care femeia nu rămâne însărcinată, estrogenul „dă liber” corpului să înceapă un nou ciclu menstrual, dupa ce endometrul (mucoasa care căptușește uterul) a fost eliminat.

În sarcină

Dacă au avut loc contacte sexuale după ovulație, estrogenul își joacă rolul – cu adevărat important – pentru ca tu să rămâi însărcinată. Și nu uită de tine nici după naștere, tot el fiind cel care îți ajută corpul să producă lapte.

La menopauză

Pe măsură ce trec anii și intri la menopauză, corpul tău își reduce producția de estrogen și progesteron. De fapt, nivelurile celor doi hormoni sexuali încep să scadă încă de pe la 30 de ani. De altfel, estrogenul scade rapid și în cazul în care ai suferit o intervenție chirurgicală de eliminare a ovarelor (împreună sau nu cu uterul), de vreme ce nu mai are cine să îl producă.

Însă estrogenul nu acționează exclusiv asupra aparatului reproducător, el fiind important inclusiv în reglarea dispoziției, pentru că acționează chiar și asupra părților din creier care controlează emoțiile. Acțiunile acestui hormon sunt atât de complexe încât, până în prezent, oamenii de știință nu le-au înțeles complet. Și încă reușesc să uimească… Un paradox ar fi acela că, în perioada fertilă, efectele lui asupra creierului sunt aparent pozitive dar, cu toate acestea, la menopauză, când nivelul devine foarte scăzut, dispoziția femeilor se îmbunătățește semnificativ! Pe de altă parte, însă, deoarece joacă un rol important și în sănătatea inimii și a oaselor, scăderea nivelului de estrogen poate deschide „poarta” unor neplăceri odată cu menopauza…

 Știai că…

… modificările bruște ale nivelului de estrogen de pe parcursul ciclului menstrual pot fi vinovate de tulburările de dispoziție?

 

Progesteronul este un hormon steroid produs de celulele corpului galben ovarian, iar în timpul sarcinii de către placentă. Acesta joacă importante roluri în ciclul menstrual (intensifică efectele pozitive ale estrogenului) și în menținerea primelor etape ale sarcinii, dar poate fi implicat și în apariția unor anumite tipuri de cancere.

În timpul ciclului menstrual, când ovarul eliberează un ovul, rămășițele foliculului ovarian formează o structură numită corpus luteum. Aceasta eliberează progesteron și, într-o măsură mai mică, estradiol. Progesteronul pregătește corpul pentru sarcină, în cazul în care ovulul eliberat este fertilizat. Dacă ovulul nu este fertilizat, corpul luteum se descompune, producția de progesteron scade și începe un nou ciclu menstrual.

Dacă ovulul este fertilizat, progesteronul realizează transformarea mucoasei uterine (endometrul) într-un țesut bogat în glande, care va favoriza implantarea, stimulându-le totodată și pentru a secreta nutrienții ce vor hrăni embrionul.

În primele etape ale sarcinii, progesteronul este încă produs de corpus luteum și este esențial pentru susținerea sarcinii și pentru dezvoltarea placentei. Odată ce placenta s-a dezvoltat, va prelua producția de progesteron (săptămâna 8-12 de sarcină). Pe parcursul sarcinii, progesteronul joacă un rol important în dezvoltarea fătului, stimulează creșterea țesutului mamar matern, pregătește lactația și întărește mușchii peretelui pelvin în vederea travaliului. Nivelul de progesteron din organism crește constant pe tot parcursul sarcinii, până la apariția travaliului și nașterea copilului.

Știai că…

… în afară de reglarea ciclului menstrual și susținerea sarcinii, progesteronul are rol în normalizarea nivelului de zahăr din sânge, susținerea activității hormonilor tiroidieni, scăderea retenției de apă în corp, creșterea libidoului, relaxarea mușchilor netezi și a vaselor de sânge?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”