Te dor sfârcurile? Care sunt cauzele și când să mergi la medic

  • Publicat:
Te dor sfârcurile? Care sunt cauzele și când să mergi la medic
Sursa foto: Shutterstock

Dacă te dor sfârcurile sau acestea sunt sensibile la atingere ori chiar inflamate, nu e cazul să intri în panică. De multe ori, cauzele durerilor de sfârcuri pot fi hainele mult prea strâmte, menstruația, sarcina sau alăptarea. Există însă și situații când diverse afecțiuni ale pielii, infecții sau chiar cancerul mamar pot fi responsabile de faptul că te dor sfârcurile, mai ales dacă prezinți și alte simptome.

Află mai jos care sunt principalele motive pentru care te dor sfârcurile, cum poate fi ameliorat acest simptom și când e cazul să mergi la medic.

Motive pentru care te dor sfârcurile

Sutienul sau hainele prea strâmte

O bluză prea strâmtă pe corp sau un sutien incomod poate cauza frecarea repetitivă a pielii sensibile de materialul aspru, determinând apariția durerilor sau sângerărilor la nivelul sfârcurilor. Poți evita această problemă purtând haine lejere din materiale naturale sau acoperind sfârcurile cu plasturi speciali care protejează pielea sensibilă.

Pentru ameliorarea simptomelor, poți aplica un unguent cu acțiune bactericidă pe zona dureroasă și inflamată, apoi să acoperi cu un tifon steril, pentru a preveni pătrunderea microbilor.

Diverse afecțiuni ale pielii

Dacă te dor sfârcurile, sunt inflamate și umflate, e posibil să te confrunți cu o afecțiune numită dermatită de contact, cauzată de alergii la diverse substanțe chimice din parfum, săpun sau chiar la bijuterii.

De asemenea, durerea de sfârcuri poate apărea pe fondul dermatitei atopice, caracterizată prin pielea foarte uscată și crăpată.

Cremele sau loțiunile recomandate de medicul dermatolog, diverse antihistaminice, băile cu ovăz și fototerapia sunt opțiuni de tratament care pot ameliora aceste simptome neplăcute.

Dacă apar și simptome precum febra, secrețiile mamelonare, durerile severe sau roșeața care nu se ameliorează, adresează-te cât mai curând medicului, deoarece sunt semne ale unei infecții.

Menstruația

Durerile de sâni pot fi semne că se apropie menstruația. Acest simptom este cauzat de creșterea nivelului de estrogen, care determină inflamația temporară a țesutului mamar. Din fericire, durerea se ameliorează în primele zile ale menstruației.

Sarcina

Dacă te dor sfârcurile, sânii sunt sensibili, ai stări de greață, oboseală și urinezi mai mult decât de obicei, e posibil să fii însărcinată. Un test de sarcină poate lămuri situația dacă bifezi toate aceste simptome.

Alăptarea

Un alt motiv pentru care te dor sfârcurile poate fi alăptarea, mai precis poziția incorectă a bebelușului la sân atunci când se hrănește. De asemenea, sfârcurile se pot crăpa sau sângera.

Câteva soluții pentru ameliorarea durerii sunt următoarele: cere ajutor în privința poziționării și atașării copilului la sân de la un specialist în lactație certificat, aplică o cremă specială pentru mameloane după alăptare, evită iritația între alăptări folosind cupe pentru sâni, folosește tampoane pentru sâni pentru a menține mameloanele uscate, stimulează curgerea laptelui înainte ca bebelușul să înceapă alăptarea.

Mastita

Durerea intensă a sfârcurilor poate semnala prezența unei infecții (mastita). Alte simptome care pot însoți durerea de sâni este febra crescută, frisoanele, roșeața pe sâni, senzația de căldură sau arsură la atingere, umflarea sânilor.

Pentru vindecarea acestei infecții poate fi necesar tratamentul cu antibiotice, dar numai la recomandarea medicului.

Candidoza mamară

Mai ales dacă sfârcurile sunt dureroase, crăpate și uscate, este posibil să te confrunți cu o infecție fungică. Femeile care alăptează se pot confrunta frecvent cu candidoza mamară. De asemenea, bebelușul poate prezenta urme albe pe limbă, semn că și el are o infecție fungică. Medicamentele antifungice recomandate de medic pot rezolva această problemă.

Cancerul mamar

Nu în ultimul rând, durerile de sâni sau de sfârcuri pot semnala prezența unui nodul mamar. Fii atentă la următoarele simptome, care pot indica un neoplasm de sân: înroșirea sau descuamarea pielii de pe sâni sau sfârcuri, secrețiile mamelonare, umflarea ganglionilor limfatici de la subraț, mâncărimi și cruste la nivelul mamelonului sau retragerea mamelonului spre interior.

Adresează-te cât mai curând medicului dacă observi astfel de modificări la nivelul sânilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân