Top 33 obiecte şi substanţe ce pot cauza dermatita de contact

Dermatita de contact se manifestă prin iritaţii, pustule pe piele şi este însoţită de mâncărimi. Bijuterii, farduri, vopsea de păr dar şi blanuri o pot declanşa
  • Publicat:
Top 33 obiecte şi substanţe ce pot cauza dermatita de contact
Top 33 obiecte şi substanţe ce pot cauza dermatita de contact

Toate bune şi frumoase până când din senin se instalează o dermatită de contact. Pielea se înroşeşte, pot apărea puncte mici şi roşii însoţite sau nu de senzaţia de mâncărime. Cauzele pot fi diverse însă spre surprinderea multora uneori machiaje, bijuterii, vopsea de păr, ochelari şi chiar eşarfele stau în spatele acestei afecţiuni dermatologice.

Definiţia ca la cartea de medicină spune că dermatita este o boală a pielii caracterizată prin prezenţa unui proces inflamator acut sau cronic localizat în derm. În cazul dermatitelor de contact apariţia poate fi determinată de factori foarte diferiţi precum agenţi chimici sau fizici. Sunt persoane care dezvoltă dermatite de contact din cauza substanţelor sau agenţilor cu care lucrează la locul de muncă.

Ce semne pot apărea pe piele în cazul dermatitei de contact?

Hiperkeratoză, hiperplazie, edem, vezicule sau pustule pot apărea în cazul dermatitelor de contact.

Simptome dermatită de contact

Medicii dermatologi explică – dermatita de contact are mai multe faze. Poate debuta cu roşeaţă, cu edem (umflături). Urmează apoi faza de veziculaţie, iar apoi se rup veziculele şi se formează cruste. Senzaţia de mâncărime (pruruit) este intensă. Pe ce zone se poate localiza dermatita de contact? Pe antebraţe, faţă, pe picioare, pe dosul palmelor. Foarte rar dermatita de contact poate duce la erupţiei pe toată suprafaţa corpului, este destul de rară. Ca primă măsură se impune îndepărtarea factorului sau a substanţei iritante.

La ce medic ne adresăm?

Dermatita de contact se diagnostichează la medicul dermatolog iniţial iar la medicul alergolog se fac teste epicutante. Acestea se desfăşoară în felul următor – se aplică pe o porţiune de piele sănătoasă o faşă îmbibată cu substanţa presupusă a fi cea sensibilizantă şi se acoperă cu un plasture. După 24 şi după 48 de ore se fac controalele necesare – testul este pozitiv dacă în zona respectivă au apărut eriteme, veziculaţie sau exsudaţie.

Obiecte şi substanţe care cauzează cel mai frecvent dermatita de contact

  • Vopseluri de păr, adezivi pentru extensii de păr
  • Aparate acustice, picături de urechi, cercei
  • Coliere, parfumuri, eşarfe, blănuri, bijuterii cu nichel în compoziţie
  • Ochelari (cu ramă metalică sau din plastic) farduri pentru ochi
  • Rujuri, paste de dinţi, apă de gură, gumă de mestecat, portocale, mango, ananas,
  • Deordorante, antiperspiratante
  • Monede sau chei ţinute în buzunar
  • Accesorii de nichel de la centuri sau sutiene
  • Pantofi, sandele, fungicide,
  • Detergenţi, plante de ghivechi, ceasuri de mână din nichel, centuri de piele, tratamente locale

Tratament dermatită de contact

Pentru dermatita de contact diagnosticată în general tratatamentul are trei componente – eliminarea substanţelor, obiectelor care au produs declanşarea reacţiei, calmarea senzaţiilor de arsură, mâncărime şi eliminarea inflamaţiei din organism. Tratamentul general constă în administrarea de antialergice. Pacienţii diagnosticaţi cu dermatită de contact cauzată de factori iritanţi de la locul de muncă trebuie să anunţe angajatorul despre diagnostic. Ideal este ca la locul de muncă să existe ventilatoare, duşuri, chiuvete, iar pacientul să poarte echipament de protecţie cu mănuşi, măşti de protecţie, şorţuri,  încălţăminte închisă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”