Primul trimestru de sarcină: analize și teste

Dr. Laura Ciutacu, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul SANADOR, trece în revistă testele și analizele recomandate în primul trimestru de sarcină.

Primele douăsprezece săptămâni de sarcină sunt pline de provocări pentru viitoarea mamă. De la confirmarea sarcinii la simptomele specifice și până la prima vizualizare ecografică a fătului, totul trebuie evaluat și monitorizat cu atenție în cabinetul medicului obstetrician.

„Primul simptom care apare în contextul ueni sarcini este amenoreea sau lipsa menstruației. Orice femeie de vârstă fertilă care constă o întârziere a menstrei de 7 zile sau chiar mai mult, ar trebui să suspicioneze o sarcină. Alte semne și simptome apar datorită schimbărilor hormonale din această perioadă. Aici mă refer la semnele din sfera gastrointestinală și anume: greața, însoțită sau nu de vărsături, balonarea, constipația, arsurile epigastrice, creștearea frecvenței micționale (polachiurie), schimbarea stărilor de dispoziție, somnolență, oboseală.

Există și semne de alarmă care ar trebui să orienteze pacienta spre un consult de specialitate. Acestea sunt sângerarea vaginală, durerea pelvi-abdominală persistentă în contextul în care s-a administrat deja un tratament antispastic recomandat de medic, febra, frisonul și valori tensionale mărite, peste 14 cu 9” descrie semnele sarcinii sănătoase, dar și ale uneia cu probleme dr. Laura Ciutacu, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul SANADOR.

În funcție de aceste semne și simptome, primul gest este efectuarea unui test de sarcină. Există însă și un protocol medical de confirmare a sarcinii.

„Confirmarea unei sarcini constă în determinarea gonadotropinei corionice umane, din sânge sau urină. Acesta este un hormon sintetizat de trofoblast cam la 5-7 zile de la fecundație. Așadar există două tipuri de teste: testele clasice de urină (au avantajul că sunt accesibile tuturor femeilor și pot fi făcute la domiciliu) și testele de sânge care au ca avantaj urmărirea progresivă a creșterii beta hcg-ului, în dinamică. Astfel, o creștere neconformă sau din contră, o scădere a acestei valori ne pot orienta spre diverse probleme asociate sarcinii” spune medicul ginecolog Laura Ciutacu.

Mai multe informații despre confirmarea sarcinii și testele din primul trimestru puteți afla din interviul video realizat cu dr. Laura Ciutacu, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Laura Ciutacu - Medic primar obstetrică-ginecologie
Dr. Laura-Andreea Ciutacu este Medic specialist Obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR din București. EXPERIENȚĂ PROFESIONALĂ August 2022 - prezent: Medic Specialist Obstetrică Ginecologie, SANADOR; Ianuarie 2022 - August 2022: Medic Specialist Obstetrică Ginecologie, ...
citește mai mult