Dr. Emel Nuraltay, Sanador: teste utile înainte de sarcină, dar și pe parcursul sarcinii

Dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetrică-ginecologie, Șef Secție Obstetrică de la Spitalul Clinic SANADOR, explică pe larg ce teste și analize trebuie făcute înainte de concepție, dar și pe parcursul celor nouă luni de sarcină.

În cadrul interviului video pe care ni l-a acordat, dr. Emel Nuraltay a accentuat la început asupra importanței unui set de teste și analize înainte de obținerea unei sarcini.

„În preconcepție, putem descoperi anumite situații care pot pune probleme în timpul sarcinii. Sau putem pune în evidență patologii ginecologice. Astfel, sunt patologia fibromatoasă a uterului, diverse formațiuni chsitice ovariene, patologia trompelor uterine.

Nu mai puțin adevărat este că depistăm la consulturile preconceptuale polipi endometriali, de pildă. Aceștia reprezintă formațiuni care ocupă cavitatea uterină și care pot face imposibilă implantarea unui ovocit fecundat în scopul dezvoltării unei sarcini.

La consultul preconceptual, putem pune în evidență starea sănătății de cuplu. Și aici mă refer la patologia care poate fi prezentă la ambii parteneri, cum ar fi beta talasemia, de tip hematologic. Dacă aceasta se află în genele ambilor parteneri, transmisă recesiv și nu dominant, atunci întâlnirea celor doi poate să ducă la un produs de concepție care să poarte gena în mod dominant. Și în acest caz, este vorba despre o talasemie majoră, patologie care este incompatibilă cu viața.

Iată de ce, pe lângă consultul clinic, pe lângă examinarea ecografică a partenerei, dar și evaluarea a stării de sănătate a partenerului, este important să depistăm eventuale patologii preexistente care pot pune în pericol viața produsului de concepție. Astfel, putem depista și situația în care cuplurile sunt incompatibile.

Este bine ca cei doi parteneri să se prezinte în cuplu la medicul obstetrician-ginecolog. Pe lângă vârstă, discuția se axează pe antecedentele medicale, familiale, genetice, dacă acestea există în familiile fiecăruia. Dacă eventual, se depistează antecedente genetice în familie, recomandăm cuplului o evaluare genetică” ne-a declarat dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetrică-ginecologie, Șef Secție Obstetrică la Spitalul Clinic SANADOR.

Mai multe informații despre consultul preconceptual, dar și despre analizele care se fac în cele 9 luni de sarcină, puteți afla din interviul video realizat cu medicul Emel Nuraltay!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Emel Nuraltay - Medic specialist Obstetrică-ginecologie
Dr. Emel Nuraltay a terminat Facultatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" în anul 1995, urmând a-și continua pregătirea profesională între anii 1995 și 1997 cu un  stagiu de chirurgie generală și laparoscopică la clinica de chirurgie și transplant hepatic de la spitalul Fundeni. Între ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic specialist Obstetrică-ginecologie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult