Dr. Emel Nuraltay, Sanador: trombofilia la gravide

Dr. Emel Nuraltay, Șef Secție Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Sanador, face recomandări în ceea ce privește trombofilia la gravide.

Trombofilia la gravide este o situație medicală care trebuie atent monitorizată de către medicul care urmărește sarcina. Deși trombofilia nu este propriu-zis o boală, ea poate afecta sănătatea. Iată ce ne-a declarat în interviul video despre trombofilia la gravide dr. Emel Nuraltay, Șef Secție Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Sanador.

„Multe persoane apreciază trombofilia ca fiind o boală. Dar aceasta nu este o boală. Este un status care generează o anumită capacitate a sângelui de a fi mai vâscos și de a face cheaguri mai ușor. Dacă o gravidă este purtătoarea unei gene care codifică trombofilia, pe lângă statusul gravidic procoagulant, aceste două situații se însumează. Dincolo de accidentele trombotice pe care le pot prezenta gravidele care au o formă de trombofilie ereditară sau dobândită, pot apărea complicații legate de sarcină. Poate apărea afectarea fătului, cu apariția cheagurilor de sânge la nivel placentar, la nivelul circulației feto-placentare, la nivelul cordonului ombilical. Acestea pot avea efecte nefaste, până la exitus fetal intrauterin” descrie riscurile trombofiliei dr. Emel Nuraltay.

În ceea ce privește testele care vizează trombofilia la gravide, dr. Emel Nuraltay are următoarele recomandări: „Analizele pentru trombofilie sunt destul de laborioase: sunt unele genetice, altele monitorizează gradul de vâscozitate a sângelui. Acestea nu fac parte din analizele standard pe care le primește la începutul sarcinii o gravidă aparent sănătoasă, din parte medicului obstetrician. Însă dacă suntem atenți și efectuăm o anamneză corectă și completă și vorbim despre antecendentele personale și heredocolaterale (patologia părinților, a rudelor de gradul 1), despre complicațiile mamei gravidei la naștere, despre eventualele sarcini pierdute, ne putem gândi că ar putea exista un status trombofilic. În această situație, putem recomanda analizele specifice” adaugă dr. Emel Nuraltay, Șef Secție Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Sanador.

Mai multe informații despre trombofilia la gravide puteți accesa în interviul video realizat cu dr. Emel Nuraltay!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Emel Nuraltay - Medic specialist Obstetrică-ginecologie
Dr. Emel Nuraltay a terminat Facultatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" în anul 1995, urmând a-și continua pregătirea profesională între anii 1995 și 1997 cu un  stagiu de chirurgie generală și laparoscopică la clinica de chirurgie și transplant hepatic de la spitalul Fundeni. Între ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic specialist Obstetrică-ginecologie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Vaccinarea anticovid-19 la gravide
Vaccinarea anticovid-19 la gravide