Dr. Andrada Bogdan, Sanador: tratamente moderne pentru boala arterială periferică

Dr. Andrada Bogdan, medic specialist cardiologie intervențională în cadrul Sanador, explică tratamentele moderne pentru boala arterială periferică.

Boala arterială periferică reprezintă afectarea membrelor inferioare ca urmare a depunerilor de colesterol și calciu la nivelul arterelor. Aceste depuneri afectează irigarea cu sânge a musculaturii și duc la apariția durerilor, mai ales la mers.

Factorii de risc pentru boala arterială periferică sunt fumatul, diabetul și hipertensiunea arterială. La acești factori de risc, se adaugă vârsta înaintată și valorile crescute ale colesterolului.

Simptomele care caracterizează boala arterială periferică sunt tensiunea la nivelul gambelor, senzația de picioare reci și durerea la mers. În cazurile avansate, durerea este persistentă și pot apărea ulcerații la nivelul piciorului, dar și cangrena.

Persoanele care se confruntă cu astfel de simptome ar trebui să se adreseze medicului cardiolog care va evalua circulația sângelui de la nivelul membrelor inferioare. Medicii  măsoară presiunea sângelui din arterele de la nivelul gleznei. Apoi, aceasta valoare se corelează cu cea a presiunii sângelui de la nivelul brațului. Valoarea raportului dintre presiunile sângelui din picioare și de la brațe poate orienta medicul către diagnosticul de boală arterială periferică.

Pentru un diagnostic de precizie, specialiștii recomandă ecografia Doppler, dar și alte explorări imagistice mai sofisticate precum angigrafia CT, angiografia RM sau arteriografia de membre inferioare. În plus, medicii vor evalua și alte vase importante de sânge din corp pentru că ateroscleroza este factor de risc pentru infarct și accident vascular cerebral.

Cum se tratează boala arterială periferică?

Această afecțiune vasculară se poate depista și prin testele de screening periodic pe care ar trebui să le facă orice persoană cu vârsta peste 50 de ani, cele cu diabet și fumătorii. Această afecțiune nu trebuie neglijată pentru că poate duce la amputație.

La ora actuală, boala arterială periferică se poate trata cu succes, iar medicii specialiști în cardiologie intervențională reușesc să redea pacienților circulația de la nivelul membrelor inferioare. Cum decurg tratamentele pentru boala arterială periferică explică în interviul video dr. Andrada Bogdan, medic specialist cardiologie intervențională în cadrul Sanador.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Andrada Bogdan - Medic specialist Cardiologie
Dr. Andrada Bogdan este medic specialist Cardiologie și Cardiologie Intervențională în cadrul Spitalului Clinic SANADOR. Competențe și specializări: Fellowship cardiologie intervențională – EAPCI training program – Sheba Medical Center, Israel; Atestat de studii complementare ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic specialist Cardiologie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult