Boala vasculară periferică: terapii explicate de dr. Rodica Niculescu

Boala vasculară periferică se poate trata prin intervențiile hibride care salvează sănătatea pacienților. Netratată, boala poate duce la amputație.

Boala vasculară periferică reprezintă o formă de ateroscleroză care se manifestă la nivelul arterelor membrelor inferioare. Ateroscleroza înseamnă îngustarea vaselor de sânge până la astuparea lor ca urmare a depunerii plăcilor de aterom pe pereții acestora. Plăcile de aterom conțin colesterol, calciu, lipide și alte substanțe. În timp, astuparea vaselor de sânge poate duce la probleme grave precum infarctul, accidentul vascular cerebral, cardiopatia ischemică, dar și boala vasculară periferică.

Boala vasculară periferică: factori de risc

Conform specialiștilor, afecțiunea are aceiași factori de risc ca și ateroscleroza. Iar dintre aceștia, cel mai important este fumatul. Se știe că fumatul este un factor de risc important pentru cancer, însă și bolile cardiovasculare apar mai agresiv ca urmare a consumului de tutun, care face vasoconstricție.

Un alt factor de risc pentru apariția bolii este diabetul. Conform estimărilor, la ora actuală, un român din 10 suferă de diabet, iar fumatul rămâne încă un obicei frecvent în rândul populației.

Pe lângă diabet și fumat, un alt factor de risc este dislipidemia. Aceasta înseamnă valori crescute ale colesterolului și grăsimilor din sânge. Acestea se pot instala pe fondul excesului de grăsimi, corelat cu sedentarismul.

Care sunt simptomele și ce e de făcut?

Boala vasculară periferică se poate manifesta prin simprome precum senzația de picioare reci, crampele musculare dese și durerile de la nivelul gambelor. Acestea trebuie semnalate medicilor care vor recomanda investigații precum arteriografia, angio-CT-ul sau angio-RM-ul.

Cât privește tratamentul, boala  beneficiază de mai multe abordări. În anumite stadii, se poate trata medicamentos. Însă există situații, când medicii cardiologi recomandă fie abordările din cardiologia intervențională, fie chirurgia clasică, fie combinarea celor două.

Unul dintre medicii români care tratează boala vasculară periferică este Rodica Niculescu, medic primar cardiologie intervențională în cadrul Sanador. În cadrul interviului pe care ni l-a acordat, dr. Rodica Niculescu descrie pe larg opțiunile pe care le au medicii pentru a revasculariza membrele afectate de boală.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Rodica Niculescu - Medic primar cardiologie intervențională
Dr. Rodica Niculescu este Medic primar Cardiologie și Șef Departament Cardiologie Intervențională în cadrul Spitalul Clinic SANADOR din București. EDUCAȚIE 1994: Stagiu de 3 luni în Serviciul de Terapie intensivă și reanimare - Cardiologie Prof. Claude Thery - Sp.de Cardiologie - Universitatea ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar cardiologie intervențională
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult