Cum se tratează foramen ovale patent și defectul de sept atrial explică dr. Andrada Bogdan

Dr. Andrada Bogdan, medic specialist cardiologie intervențională în cadrul Sanador, explică diagnosticul și tratamentul pentru defectul de sept atrial și foramen ovale patent.
23.12.2020 | Beatrice Osanu

Defectul de sept atrial și foramen ovale patent sunt două malformații cardiace întâlnite destul de frecvente. De altfel, se estimează că 9 din 1000 de persoane se nasc cu o malformație cardiacă. Malformațiile cardiace se produc fie ca urmare a unei mutații în perioada de dezvoltare intrauterină, fie ca urmare a unei opriri în dezvoltarea normală a sistemului cardiovascular al viitorului bebeluș.

Defectul septal atrial reprezintă 10 la sută dintre malformațiile cardiace congenitale și se manifestă printr-o comunicare anormală la nivelul septului dintre atriile inimii. În timp, defectul septal atrial poate duce la apariția accidentului vascular, după o embolie cerebrală.

Foramen ovale patent este un orificiu mic, la nivelul septului dintre cele două atrii.  În mod normal, acest orificiu se închide la naștere. Acesta însă poate rămâne deschis, situație întâlnită la 25 la sută din populație. Această situație poate fi lipsită de consecințe grave. Însă în aceeași măsură, acest mic orificiu deschis poate fi explicația pentru anumite cazuri de accident vascular când nu se depistează alte cauze.

Defectul de sept atrial și foramen ovale patent: cum se rezolvă?

Odată depistate, defectul de sept atrial și foramen ovale patent se pot rezolva și prin intervenții din cadrul metodelor cardiologiei intervenționale.. Unul dintre medicii care le tratează în România este Andrada Bogdan, medic specialist cardiologie intervențională în cadrul Sanador. La ora actuală, specialiștii în cardiologie intervențională din România pot trata minim invaziv afecțiuni cardiace grave, care înainte fie nu se puteau rezolva, fie necesitau intervenții deschise, ample, cu riscuri majore pentru pacienți.

Dr. Andrada Bogdan ne-a explicat pe larg în ce constau intervențiile pentru a trata malformațiile cardiace congenitale și care sunt simptomele care trebuie să aducă pacienții la medic.