Dr. Răzvan Stavri, SANADOR: cum se tratează eventrația sau hernia incizională

Dr. Răzvan Stavri, medic specialist chirurgie generală, cu competență în chirurgie laparoscopică, din cadrul SANADOR explică modul cum apare eventrația și oferă soluții.
  • Publicat:

Eventrația sau hernia incizională reprezintă o problemă de sănătate cu care se pot confrunta pacienții care au suferit una sau mai multe operații la nivelul abdomenului. La baza apariției unei eventrații pot sta mai mulți factori.

„Procesul apariției unei eventrații decurge în felul următor: în primul rând, are loc o intervenție chirurgicală primară. Aceasta se soldează cu cusătura peretelui abdominal care este de preferat să fie în straturi anatomice, cu afrontarea țesuturilor.

La unele persoane, în zona respectivă există probleme legate de vascularizație, cum e la pacienții cu ateroscleroză sau o cicatrizare mai proastă cum ar fi la pacienții cu diabet. În aceste situații, în zona intervenției, în loc ca țesutul să se vindece normal, se produc mici defecte.

Din cauza presiunii intraabdominale și a efortului postoperator, aceste defecte se măresc în timp. Iar de la un defect mic care dă o umflătură, se poate ajunge în câțiva ani, ca acea umflătură să nu se mai reducă, să fie din ce în ce mai proeminentă. În timp, apar și durerile în zona incizională” ne-a declarat în interviul video dr. Răzvan Stavri, medic specialist chirurgie generală, cu competență în chirurgie laparoscopică, în cadrul SANADOR.

Eventrația reprezintă o situație frecventă în cadrul secțiilor de chirurgie generală. Între 15 și 20 la sută dintre pacienții operați fac o eventrație sau o hernie incizională. Aceasta se proate produce la câteva săptămâni de la operație sau după mai mulți ani de la intervenție.

„Printre factorii care duc la apariția eventrației se numără patologia asociată a pacientului. Un exemplu ar fi cancerul, o boală consumptivă, care afectează vindecarea și cicatrizarea plăgilor. Alte afecțiuni pot fi diabetul, obezitatea și mai ales forma morbidă de obezitate. La cealaltă extremă, ca urmare a lipsei proteinelor, malnutriția duce la creșterea riscului de eventrație. Și fumatul este un factor de risc important.

Există și factorii legați de intervențiile chirurgicale. Intervențiile chirurgicale în urgență sunt reputate în a da mult mai multe hernii incizionale decât operațiile programate. Și intervențiile septice, mai ales cele în care se suprainfectează plaga, cu supurație posteoperatorie, duc la o cicatrizare defectuoasă și la slăbirea peretelui abdominal.

Legat de tehnică, aș zice că afrontarea defectuoasă a țesuturilor poate să ducă la o vindecare mai dificilă a plăgii. Contează și materialele folosite, evident” adaugă dr. Răzvan Stavri, medic specialist chirurgie generală.

Mai multe informații despre modul cum se manifestă eventrația și cum se tratează puteți afla din interviul realizat cu medicul specialist chirurg din cadrul SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Redactor-şef
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Recomandări: