Dr. Tudor Ciprut, SANADOR: cum se diagnostichează cancerul de colon

Dr. Tudor Ciprut, medic primar radiologie-imagistică medicală la Centrul Oncologic SANADOR, explică în interviul video ce investigații se recomandă pentru diagnostic și monitorizare în cancerul de colon.

Cancerul de colon ocupă locul al treilea ca frecvență în rândul cancerelor, după tumorile mamare și cele pulmonare. În 2020, cancerul colorectal a fost diagnosticat la peste 1, 9 milioane de persoane din întreaga lume. În ceea ce privește decesele prin afecțiuni maligne, cancerul de colon a provocat peste 935 de mii la nivel global, în 2020. Cancerul de colon este al doilea tip de cancer, după cel de plămâni, ca potențial letal.

Dacă este diagnosticat la timp, cancerul de colon poate fi tratat cu succes. Pentru aceasta, se impune efectuarea regulată a colonoscopiilor după vârsta de 50 de ani. Persoanele care au rude de gradul 1 diagnosticate cu cancer de colon ar trebui să facă mai devreme de 50 de ani prima colonoscopie.

Există și simptome care ar trebui să aducă pe oricine de urgență la un medic. Astfel, dacă ați slăbit fără motiv sau vă confruntați cu balonare, solicitați o consultație medicală. Aceste simptome pot fi rezultatul unui cancer de colon.

„Vedem extrem de des în cabinet cancere de colon. Câteodată, le descoperim chiar noi. Pacientul vine cu o altă patologie și noi observăm o formațiune care crește sau care infiltrează o porțiune din colon. Ridicăm suspiciunea, solicităm o colonoscopie. Se face aceasta, apoi se face biopsia și se demonstrează că este vorba despre o tumoră malignă.

Incidența cancerului de colon crește cu vârsta și este mai frecvent la persoanele care au constipație cronică. De asemenea, sunt familii în care există polipoza colonică. Polipi colonici are multă lume, dar polipoza colonică are risc de degenerare malignă.

Un simptom al cancerului de colon poate fi și modificarea ritmului tranzitului intestinal. Adică un pacient care are trei scaune pe zi, brusc, are numai unul. Sau un pacient care este constipat face diaree” ne-a declarat dr. Tudor Ciprut.

Mai multe informații despre cancerul de colon, dar și despre diagnostic și monitorizarea imagistică puteți afla din materialul video realizat cu reputatul medic imagist din cadrul SANADOR!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Tudor Ciprut - Medic primar Radiologie - imagistică medicală
Dr. Tudor Ciprut este medic primar Radiologie-imagistică medicală cu competențe în PET-CT, rezonanță magnetică nucleară și computer-tomografie, doctor în științe medicale. Dr. Tudor Ciprut a fost, în perioada 1990–2016, șeful Secției Radiologie și Imagistică din Spitalul Universitar ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar Radiologie - imagistică medicală
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult