Dr. Tudor Ciprut: rolul investigațiilor imagistice în diagnosticarea cancerului ovarian

Dr. Tudor Ciprut, medic primar radiologie- imagistică medicală la Centrul Oncologic SANADOR, explică importanța investigațiilor imagistice în diagnosticarea cancerului ovarian.

În cadrul interviului video pe care ni l-a acordat, dr. Tudor Ciprut a subliniat importanța ecografiei, tomografiei, rezonanței magnetice și a investigațiilor de tip PET-CT în depistarea și monitorizarea cancerului ovarian.

„Cancerul ovarian poate fi depistat în stadii incipiente. Aceasta atunci când se face o ecografie recomandată în diverse situații, medicul ecografistul este bun, iar ecograful este performant.

Cancerul ovarian se poate depista în stadii incipiente și când se face screening pentru acesta. Există familii în care cancerele ovarian și de sân sunt, din păcate, o nenorocire genetică. Iar în acele familii, femeile trebuie să-și facă acest screening.

Screeningul se face în primul rând ecografic. Iar dacă există suspiciunea unui cancer ovarian, se ajunge mai departe la CT sau la rezonanță magnetică.

Pentru că, la debut, un cancer ovarian nu dă simptome, acesta este motivul pentru care de obicei nu găsim tumori ovariene maligne în stadiu incipient.

Atunci când un cancer ovarian devine simptomatic, boala este deja destul de avansată. Durerile, balonările, tulburările de tranzit intestinal atunci când apare un revărsat lichidian în burtă înseamnă deja metastaze peritoneale. Aceasta înseamnă o boală avansată.

De obicei, diagnosticul de cancer ovarian este unul imagistic. De la ecografie, se trece la următorul pas care este rezonanța magnetică pelvină.

În cazul în care se pune diagnosticul de cancer ovarian, trebuie făcută o stadializare. Stadializarea se face imagistic. Apoi, în funcție de stadiu, vor urma un tratament oncologic și o operație. În stadiile mai puțin avansate, operația este prima și apoi, se face tratamentul oncologic.

Stadializarea se face fie prin PET-CT, fie prin rezonanță magnetică și tomografie. Restadializarea în diferite etape se face în funcție de stadiu și de tratamentul făcut” ne-a declarat dr. Tudor Ciprut.

Mai multe informații despre rolul investigațiilor imagistice în cancerul ovarian și monitorizarea pe termen lung a pacientelor puteți afla din interviul video realizat cu dr. Tudor Ciprut, medic primar radiologie-imagistică medicală la Centrul Oncologic SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Tudor Ciprut - Medic primar Radiologie - imagistică medicală
Dr. Tudor Ciprut este medic primar Radiologie-imagistică medicală cu competențe în PET-CT, rezonanță magnetică nucleară și computer-tomografie, doctor în științe medicale. Dr. Tudor Ciprut a fost, în perioada 1990–2016, șeful Secției Radiologie și Imagistică din Spitalul Universitar ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar Radiologie - imagistică medicală
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult