Prof. dr. Victor Costache: stresul și bolile de inimă

Stresul și bolile de inimă au o legătură.

Stresul și bolile de inimă sunt uneori asociate. Iată care este părerea Prof. Dr. Victor Costache legată de conexiunea dintre cele două, părere împărtășită la una dintre emisiunile Ce se întâmplă, Doctore? Live, în care medicul chirurg a fost prezent în platou.

Stresul este acel sentiment natural de a nu putea face față cerințelor și evenimentelor specifice care se întâmplă în viața ta. Cu toate acestea, stresul poate deveni o afecțiune cronică dacă o persoană nu ia măsuri pentru a-l gestiona.

Au fost și sunt multe voci în medicină care au susținut că stresul influențează apariția sau agravarea bolilor cardiovasculare. Că din cauza stresului apar unele boli de inimă și se agravează altele. Mulți medici recomandau bolnavilor de afecțiuni cardiovasculare să evite stresul, să nu se streseze, să nu se supere, să aibă o viață cât mai liniștită. Doar că nu putem întotdeauna să gestionăm ceea ce generic este numit stres.

„Dacă suntem de acord pe partea de conexiune între sedentarism și bolile de inimă, între profilul metabolic și bolile de inimă, între poluare și afecțiunile cardiovasculare, în ceea ce privește stresul, lucrurile sunt relative”, ne-a explicat Prof. Dr. Victor Costache. Însă în acest moment, medicina nu poate spune dacă suntem acum mai stresați în prezent sau eram mai stresați acum 20, 50 sau câteva sute de ani, pentru a putea spune că azi oamenii sunt mai stresați și asta le afectează inima și sistemul circulator. Stresul este deja în cotidian, în esența naturii umane, există de generații și generații. Nu este o noutate cu care se confruntă omenirea de puțină vreme sau o surpriză pentru medicină.

Nu stresul s-a schimbat în ultima perioadă, astfel încât să influențeze decisiv sistemul circulator. În ultimii ani, însă, poluarea, schimbarea profilului metabolic și modul de viață care s-a schimbat radical sunt cei mai importanți factori care influențează bolile de inimă, de la apariția până la agravarea lor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Prof. Dr. Victor Costache - Medic primar chirurgie cardiovasculara
Profesor universitar, medic primar Chirurgie cardiovasculară  și Doctor în Științe Medicale, Victor Sebastian Costache este cofondator al primului centru privat universitar de chirurgie cardiovasculară și toracică din România. A început facultatea în anul 1992 la Iaşi şi a terminat-o ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar chirurgie cardiovasculara
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Semne că ai glicemia mare
Semne că ai glicemia mare