Dr. Eniko Fejer, Sanador: terapiile țintite în cancer și beneficiile pentru pacienți

Dr. Eniko Fejer, medic primar oncologie în cadrul Centrului Oncologic Sanador, trece în revistă utilitatea terapiilor țintite în cancer.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Oncologia este unul dintre cele mai dinamice domenii din medicină, iar terapiile țintite în cancer se numără printre progresele din ultimii ani înregistrate la nivel global.. Terapiile țintite se folosesc și în România, unul dintre medicii care le aplică fiind și dr. Eniko Fejer, medic primar oncologie în cadrul Centrului Oncologic Sanador. Alături de chimioterapie, radioterapie și chirurgie, terapiile ținite contribuie la creșterea speranței de viață a pacienților oncologici.

“La un moment dat, s-a observat că aceeași schemă de chimioterapie administrată la un pacient funcționează, iar la altul nu. Din acest motiv, s-au căutat modificările genetice care stau la baza inițierii și proliferării celulei tumorale și s-au identificat anumite ținte. Ulterior, aceste ținte au fost blocate de medicamente dezvoltate direct pentru acel receptor de suprafață celulară.

Și primul asemenea tratament țintit a fost folosit la începutul anilor 2000, în cancerul pulmonar. E o mutație de pe suprafața celulei tumorale, EGFR, de care ne folosim și astăzi în tratamentul pacienților noștri.

Există o explozie de cercetări, toată lumea vrea să vindece cancerul și apreciem cu toții acest efort global. În afară de cancerul pulmonar pentru care s-a găsit primul medicament targetat, există și alte locații anatomice în care căutăm mutații genetice. Acestea sunt cancerele de sân, cancerul de ovar, melanomul, neoplasmele de colon. Căutăm și alți biormarkeri care sunt universal valabili pentru toate tumorile solide. Aceștia nu sunt legați de punctul de plecare a tumorii, ci sunt niște modificări de suprafața celulară tumorală care sunt comune mai multor tipuri de tumori. Astfel sunt biomarkerii imunoterapiei care pot dirija tratamentul în așa fel încât pacientul să aibă multe beneficii de la administrarea terapiei țintite” spune dr. Eniko Fejer.

Terapiile țintite pentru diverse tipuri de cancer au beneficii dovedite pentru mulți pacienți.

“Terapiile țintite au adus multe schimbări în tratamentul pacienților oncologici. Primele inventate și folosite au fost niște tablete, tablete pe care le folosim și astăzi. Acestea se administrează confortabil la domiciliu și astfel, crește calitatea vieții pacientului, el venind o dată pe lună la medic.

În al doilea rând, aceste terapii oferă un răspuns rapid. Fiind terapii țintite, controlează foarte rapid boala. Se pot administra în stadii mult mai avansate de boală la pacienții care au un status de performanță alterat, adică stau în pat sau le este dificil să se autoîngrijească, să depună efort fizic. Deci asigură o rată de răspuns rapidă și mai mare decât chimioterapia țintită. Însă pe parcursul timpului și administrării lor, s-a observat că aceste mutații genetice își pot schimba conformația, pot să apară mutații de rezistență. Din acest motiv s-au dezvoltat clase superioare primelor clase de terapie țintită.

Așadar, sunt anumite situații în care terapia țintită administrată aduce beneficii în supraviețuire. Așa s-a dovedit în cancerul de sân care este HER2 pozitiv. Terapia țintită a adus beneficii și în neoplasmele ovariene BRCA pozitive. Imunoterapia a adus un plus de supraviețuire atât în tumorile pulmonare, cât și în cele ale colului uterin. Antigiogenicele combinate cu trei chimioterapii au mai adus beneficii în cancerele de colon. Așadar, Societatea Europeană de Oncologie recomandă testarea standardizată a tumorilor, prin metode de testare genetică NGS pentru a găsi eventuale ținte moleculare în tratamentul pacienților oncologici” adaugă medicul oncolog.

Mai multe informații despre terapiile țintite în cancer puteți afla din interviul video realizat cu dr. Eniko Fejer, medic primar oncologie în cadrul Centrului Oncologic Sanador.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Redactor-şef
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult