Dr. Teodor Buliga, Sanador: simptome și tratament în cancerul colorectal

Dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală, cu competențe în chirurgia laparoscopică, oncologică și robotică, în cadrul Spitalului Clinic Sanador, trece în revistă simptomele și soluțiile de tratament pentru cancerul colorectal.

La ora actuala, cancerul colorectal afectează 10 la sută din totalul pacienților depistați cu tumori maligne. Cancerul colorectal poate semnalat printr-o serie de simptome specifice, în funcție de localizarea tumorilor.

„Cancerul colorectal are o particularitate și totul ține de dispoziția colonului în organism. Practic, colonul, adică intestinul gros, pleacă de undeva din dreapte, de unde știe lumea că se găsește apendicele, urcă până sub ficat, traversează tot abdomenul până în stânga, urcă puțin spre splină, apoi coboară în zona inghinală stângă și se continuă cu rectul.

Simptomele pentru cancerul colorectal depind de localizarea tumorii. Diferă foarte mult ceea ce se întâmplă când apare o tumoare pe colonul drept față de ceea ce se întâmplă când există o tumoare pe colonul stâng.

Colonul drept are un conținut lichidian, diametrul lui este mai mare, drept pentru care o formațiune care începe să-l strângă va da mai târziu ocluzie. În schimb, tumora are loc să se dezvolte, să crească precum o conopidă care ulcerează, se rup din ea fragmente și sângerează. Așa că un cancer de colon drept va da mai degrabă anemie. Sunt sângerări pe care pacientul nu le remarcă, ele sunt de cantitate redusă și se elimină prin scaun.

Pe stânga, unde materiile fecale încep să devină solide, orice mică obstrucție a intestinului poate să dea simptome. Și atunci cancerele de colon stâng mai degrabă dau simptome ocluzive, dureri, balonări, senzația de golire insuficientă a abdomenului. În faze avansate, cu ocluzie severă, se ajunge la vărsături și imposibilitatea de a se alimenta” descrie simptomele cancerului colorectal medicul dr. Teodor Buliga.

Cum se diagnostichează și cum se tratează modern cancerul colorectal puteți afla din interviul video realizat cu dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală, cu competențe în chirurgia laparoscopică, oncologică și robotică, în cadrul Spitalului Clinic Sanador!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Teodor Buliga - Medic primar chirurgie generala
Dr. Teodor Buliga este medic primar Chirurgie generală cu competențe în chirurgia laparoscopică, chirurgia robotică și chirurgia oncologică la Spitalul Clinic SANADOR. Beneficiind de experiența unor stagii de pregătire efectuate în clinici din Germania, dar și într-unul dintre cele mai ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar chirurgie generala
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Cum alegi maternitatea potrivită?
Cum alegi maternitatea potrivită?