Imagistică PET-CT de înaltă precizie, la Centrul Oncologic SANADOR

  • Publicat:
  • Actualizat:
Imagistică PET-CT de înaltă precizie, la Centrul Oncologic SANADOR
Sursa foto: SANADOR

PET-CT este o investigație imagistică de medicină nucleară care folosește o tehnică avansată de asociere între tomografia cu emisie de pozitroni (PET) și tomografia computerizată (CT). PET-CT oferă date medicale valoroase despre activitatea metabolică a țesuturilor (prin PET) pe fondul structurii anatomice ilustrate prin CT.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții pot beneficia de cea mai avansată tehnologie de imagistică metabolică și funcțională: echipamentul PET-CT Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România. Important de reținut este că investigația poate fi efectuată și în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, la indicația medicului specialist, pentru confirmarea diagnosticului, stadializarea bolii neoplazice sau pentru evaluarea eficienței tratamentului.

Principalele indicații pentru efectuarea examenului PET-CT includ, în cea mai mare proporție, diverse tipuri de cancer, dar și anumite boli cardiovasculare și unele afecțiuni cerebrale.

Examenul PET-CT este extrem de important în diagnosticarea cancerului, datorită informațiilor valoroase pe care această investigație le obține: localizarea tumorală precisă, identificarea răspândirii metastatice, evaluarea răspunsului terapeutic și evidențierea eventualelor recidive.

Țesutul neoplazic se caracterizează printr-o activitate metabolică foarte intensă, evidențiată de examenul PET-CT. Spre deosebire de investigațiile imagistice convenționale (CT, RMN), care pot aprecia doar dimensiunile unor formațiuni suspecte de cancer, PET-CT scoate în evidențiată celulele cu activitate metabolică ridicată, chiar înainte ca ele să formeze vizibile la CT sau RMN.

Investigația PET-CT este astfel superioară altor investigații imagistice, datorită faptului că poate contribui la stabilirea unui diagnostic precoce, de certitudine și complet al bolii. De asemenea, prin intermediul PET-CT se pot monitoriza cazurile oncologice, oferind informații esențiale despre stadializare și răspunsul terapeutic.

Prin PET-CT, se pot diagnostica diverse tipuri de cancer: pulmonar, de sân, de esofag, de colon sau rect, de pancreas, cancere din sfera ginecologică etc.

Avantajele efectuării PET-CT au impact major asupra confortului pacientului: siguranța de a obține un diagnostic complet printr-o singură scanare, expunerea la doze scăzute de iradiere, eliminarea substanței radioactive utilizate într-un interval scurt de timp.

Află mai mult despre serviciile diagnostice și terapeutice de top disponibile în cadrul Departamentului de Medicină Nucleară din Centrul Oncologic SANADOR

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân