Dr. Stanislav Rurac: simptome și tratament pentru valvulopatiile mitrale

Valvulopatiile mitrale pot fi astăzi tratate cu succes. În ce constă tratamentul explică în interviul video dr. Stanislav Rurac, Șef Secție Chirurgie Cardiovasculară, Spitalul Clinic Sanador.

Valvulopatiile sunt afecțiuni cardiace care apar la nivelul valvelor de la nivelul inimii. Aceste componente ale inimii se deschid pentru a permite circulația sângelui și se închid pentru a împiedica refluxul acestuia. Valvulopatiile presupun fie îngustarea traiectului sângelui, fie închiderea completă a valvei respective. Dacă ne referim la valvulopatiile mitrale, cele care afectează valva mitrală, acestea pot avea mai multe cauze.

„În urmă cu 20 de ani, când am început eu să practic medicina, principala cauză era reumatismul articular care ducea la stenoză mitrală. În ultimii ani, reumatismul articular a dispărut. Acum, văd un pacient, doi pe an cu această patologie de cauză reumatismală. În momentul de față, majoritatea intervențiilor chirurgicale la nivelul valvei mitrale sunt legate de insuficiența valvei mitrale. Cauza numărul 1 este prolapsul de valvă mitrală. Sunt pacienți care se nasc cu o laxitate a acestei valve. Valva mitrală este o valvă mai complexă, de forma unei parașute fixate de niște cordaje. Iar aceste cordaje sunt fixate de mușchii papilari. Iar la pacienții care ne nasc cu prolaps de valvă mitrală, la o anumită vârstă, aceste cordaje se rup sau se elonghează.

Mai există și alte cauze pentru valvulopatiile mitrale precum traumatismele, accidentele sau infarctul miocardic” spune dr. Stanislav Rurac, Șef Secție Chirurgie Cardiovasculară, Spitalul Clinic Sanador.

În ceea ce privește simptomele, valvulopatiile mitrale se pot manifesta prin oboseală, palpitații, scurtarea respirației. Cum se tratează modern valvulopatiile mitrale ne explică în interviul video dr. Stanislav Rurac, Șef Secție Chirurgie Cardiovasculară, Spitalul Clinic Sanador.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Stanislav Rurac - Medic primar Chirurgie cardiovasculară
Dr. Stanislav Rurac este Medic primar Chirurgie cardiovasculară, Șef Transplant Cardiopulmonar, Asistență Circulatorie și Chirurgie Cardiacă Minim Invazivă la Spitalul Clinic SANADOR. Competențe în chirurgie cardiacă minim invazivă, chirurgie endovasculară și transplant pulmonar. STUDII: 1997-2004: ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar Chirurgie cardiovasculară
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult