Beneficiile artroscopiei în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor articulare

  • Publicat:
  • Actualizat:
Beneficiile artroscopiei în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor articulare

Afecțiunile articulare sunt larg răspândite în rândul populației adulte, în special la persoanele care desfășoară activități fizice susținute sau sporturi de performanță, dar și la persoanele peste 50 de ani.

Simptomele care determină cel mai frecvent prezentarea la medicul ortoped sunt durerea și limitările sau chiar imposibilitatea de a face unele mișcări. Tehnologiile moderne actuale permit rezolvarea rapidă a afecțiunilor articulare, cu incizii de foarte mici dimensiuni, în condiții de maximă siguranță și cu multiple beneficii pentru pacienți.

Procedura chirurgicală ortopedică minim invazivă cel mai frecvent utilizată în rezolvarea problemelor articulare este artroscopia. Aceasta este extrem de utilă pentru diagnosticarea unei afectări articulare, dar poate fi recomandată și în scop curativ. Cele mai frecvente afecțiuni articulare sunt întâlnite la nivelul genunchiului (17 din 20 de intervenții sunt la acest nivel) și al umărului (2 din 20 de intervenții), dar pot fi utilizate și în probleme ale cotului, gleznei, mâinii sau șoldului.

Artroscopia îi permite chirurgului să vizualizeze, să evalueze și să trateze, cu ajutorul unei camere video de mici dimensiuni introdusă în articulație printr-o incizie foarte mică și al unor instrumente miniaturizate, diferitele modificări apărute în interiorul articulației afectate.

Artroscopia, ca tratament chirurgical, este recomandată în numeroase situații:

  • Prezența liberă a unor mici fragmente rupte în articulație
  • Ruperea sau deteriorarea cartilajelor
  • Inflamarea membranei care căptușește articulația
  • Rupturi ale ligamentelor
  • Bursite care nu răspund la tratamentul medicamentos
  • Calcificări ale tendoanelor

În funcție de articulația afectată, dar și de tabloul clinic al pacientului, acest tip de intervenție se poate realiza sub anestezie locală, regională sau generală și are o durată cuprinsă între 30 de minute și două ore, în funcție de complexitatea fiecărui caz. Artroscopia este o procedură chirurgicală foarte sigură, cu riscuri mult mai mici decât o intervenție chirurgicală deschisă.

La fel ca orice intervenție chirurgicală minim invazivă, artroscopia are avantaje importante pentru pacient: precizie în diagnostic, incizii de mici dimensiuni, dureri și inflamații postoperatorii mult diminuate, riscuri intra- și postoperatorii reduse. În plus, timpul de recuperare este mult redus comparativ cu intervențiile chirurgicale clasice deschise.

Pacientul își poate relua activitățile cotidiene la doar câteva zile de la momentul intervenției, însă trebuie să evite desfășurarea unor acțiuni solicitante pentru câteva săptămâni sau luni, în funcție de recomandările medicului. De asemenea, pacientul poate primi recomandarea purtării unei orteze până la vindecarea leziunilor cauzate de sutură.

Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților cu afecțiuni articulare servicii moderne de diagnostic și tratament ortopedic și chirurgical. Secția de Ortopedie și Traumatologie are în dotare aparatură medicală performantă și dispune de o echipă de medici ortopezi cu o vastă experiență, supraspecializați în diferite tipuri de intervenții. Astfel, pacienții pot beneficia de servicii și îngrijiri medicale de cea mai bună calitate, precum și de abordări personalizate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân