Dr. Dan Benția, Sanador: cum se evaluează și tratează un accident vascular cerebral

E important să știm cum se evaluează un accident vascular cerebral.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Află cum se evaluează un accident vascular cerebral de la medicul neurochirurg Dan Benția, de la spitalul Clinic Sanador care ne-a explicat acest lucru într-una dintre edițiile emisiunii Ce se întâmplă doctore Live.

Mai întâi, în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe), se evaluează un accident vascular cerebral. E nevoie ca acesta să fie evaluat dacă este accident vascular ischemic sau hemoragic, aceasta este principala dilemă. Trtamentele sunt diferite. „Dacă pui tromboliză la un pacient hemoragic, l-ai omorât, e o greșeală gravă medicală!”, spune medicul neurochirurg Dan benția. Așadar, miza este foarte mare. Deci mai întâi se descoperă dacă accidentul vascular este ischemic sau hemoragic – acest fapt se vede relativ facil pe CT. Accidentul ischemic se vede imediat, iar accidentul ischemic necesită RMN prin difuzie la început. ÎN ore bune se vede pe un RMN normal și la 24 de ore se vede și pe un CT normal. Însă 24 de ore de la întâmplarea unui accident vascularcerebral e mult.

Prin urmare, se merge prin excludere. Dacă pacientul nu are accident hemoragic, înseamnă că are ischemic și nu se vede. Apoi, dacă s-a decis dacă este ischemic sau hemoragic, trebuie investigat: cât de întins e, unde e localizat, dacă e difuz sau organizat. Dacă sunt îndeplinite aceste decizi, se decide cum se intervine. Poate fi vorba de o intervenție de urgență în cazul unui accident vascular ce amenință viața sau o urgență amânată. O astfel de urgență amânată poate fi în cazul unui hematom când se restabilesc funcțiile vitale, se reechilibrează dezechilibrele organismului precum modificări tensionale, glicemice și apoi se intră în sala de operație.

După operații, pot fi reveniri spectaculoase. Îniante, pacientul vine î comă, iar după operație vorbești cu el. Sunt și cazuri de hematoame la care merge mai întâi să se administreze un tratament conservator în terapiile intensive neurologice. Și, există cazuri în care, sub acest tratament, starea pacientului se degradează: fie se degradează starea de conștiență, poate face edem în jurul accidentului vascular hemoragic sau crește hematomul în dimensiune. Și, în acest caz, se intervine neurochirurgical.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Dan Benția - Medic primar neurochirurgie
Dan Benția este medic primar, supraspecializat în microchirurgie și tehnici minim invazive cerebrale și spinale. În prezent dl dr. poate fi găsit în cadrul Spitalului Clinic SANADOR. Educație și formare 1998 Diplomă Curs de Prim Ajutor Medical 1993 - 1999 Diplomă de licenţă, media ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar neurochirurgie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult