Dr. Dan Benția: tipuri de AVC. Când se operează?

Iată care sunt tipurile de accidente vasculare.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Există mai multe tipuri de AVC. Accidentele vasculare sunt diferite din mai multe puncte de vedere, precum și atitudinile și indicațiile medicale sunt diferite. Domnul Dr. Dan Benția, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic Sanador ne-a explicat care sunt aceste tipuri de AVC și ce e de făcut în fiecare caz în parte.

Accidentul vascular sau stroke, termen anglo-american împământenit și la noi, are mai multe forme. Pentru a face o clasificare pentru a fi mai simplu de înțeles, putem vorbi de un accident vascular ischemic – prin înfundarea unui vas de sânge și accident vascular hemoragic – prin ruptura unui vas de sânge și hemoragie, sângerare în creier. Sunt considerate accidente vasculare și rupturile de anevrism și rupturi de malformații vasculare. E important să avem această clasificare, pentru că aceste tipuri de AVC sunt complet diferite, au mecanisme complet diferite, au prognostic complet diferit, atitudinile medicale și neurochirurgicale sunt diferite.

Dacă vorbim de accidentul vascular ischemic, în afară de tromboliză, la pacienții care nu s-au prezentau în cele 4 ore, la cei care au boli grave și contraindicată tromboliză și accidentul s-au instala, la aceștia tratamentul este 90% neurologic. Indicația intervenției chirurgicale este în cazul unui accident masiv cu aspect pseudo tumoral care cuprinde ori o emisferă cerebrală – din cauza obstrucției arterei carotide, fiind un impact dramatic sau atunci când este afectată o sferă cerebeloasă din cauza obstrucției unui rang din artera bazilară. În ambele cazuri intervenția chirurgicală este masivă, eroică, constând și în scoaterea unui capac osos masiv. Procedura se adresează unui AVC masiv.

În cazul accidentelor hemoragice, mai întâi e important să diferențiem între hemoragie și hematom. Doar hematomul – atunci când hemoragia s-a organizat – se operează. Hemoragia nu se operează. Și în cazul în care există hematoame, acestea se operează doar dacă au peste 25 cm cubi cu efect compresiv și deteriorarea stării de conștiență (pacienți confuzi sau în comă), care sunt localizate superficial.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Dan Benția - Medic primar neurochirurgie
Dan Benția este medic primar, supraspecializat în microchirurgie și tehnici minim invazive cerebrale și spinale. În prezent dl dr. poate fi găsit în cadrul Spitalului Clinic SANADOR. Educație și formare 1998 Diplomă Curs de Prim Ajutor Medical 1993 - 1999 Diplomă de licenţă, media ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar neurochirurgie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult