Accident vascular cerebral (AVC)

Reprezintă afectarea ţesutului cerebral prin apariţia unei leziuni consecutive unui accident neurologic localizat, cu simptome ce durează mai mult de 24 de ore.

  1. Accidentul vascular cerebral ischemic (numit şi infarct sau ramolisment cerebral) apare când un vas de sânge este astupat de un tromb (cheag format la nivelul acelui vas) sau embol (fragment dintr-un cheag aflat undeva în sistemul sanguin, care a fost mobilizat de viteza sângelui, prin artere, arteriole, către teritoriul cerebral). Se mai poate produce şi datorită îngroşării peretelui intern al vaselor de sânge prin depunerea de colesterol (ateroscleroză).
     
  2. Accidentul vascular cerebrale hemoragic se datorează apariţiei unei cantităţi de sânge în ţesutul cerebral, datorită unui puseu de tensiune arterială care forţează vasul de irigă acel ţesut şi îl fisurează, a unor malformaţii vasculare deja existente (aşa cum sunt: anevrismul, angiomul), a unor tulburări de colagulare sau a unui tratament cu medicamente anti-coagulante.

Ca simptome, apar: paralizia unei jumătăţi de corp (hemiplegie), tulburări de vorbire şi percepţie a realităţii, reducerea câmpului vizual, tulburări de sensibilitate,  paralizia unor nervi cranieni, asimetrie facială, tulburări de personalitate, toate în funcţie de teritoriul unde s-a produs accidentul vascular.

Diagnosticul se pune pe baza simptomelor, a examinării enurologice şi a investigaţiilor: tomografie cerebrală, RMN – pentru a preciza dacă este accident ischemic sau hemoragic.

Se mai pot adăuga analize de sânge, EKG, ecografie cardiacă şi pe eco-Doppler carotide, puncţie lombră, arteriografie.

Tratamentul se instituie rapid, în spital. Se urmăreşte în primul rând asigurarea funcţiilor vitale ale bolnavului şi reducerea sau stoparea extinderii leziunii cerebrale. Uneori este necesară o intervenţie neuro-chirurgicală. Pacienţii ieşiţi din criza neurologică au apoi nevoie de recuperare fizică (kinetoterapie, electrostimulare, masaj, ergoterapie), reeducare senzorială şi a vorbirii.

Se pot preveni recidivele prin tratarea corectă a hipertensiunii arteriale, a hipercolesterolemiei, a unui diabet, dar mai ales suprimarea fumatului şi combaterea sedentarismului. Nu întotdeauna se obţin rezultate egale şi mulţumitoare în ceea ce priveşte recuperarea deficitului motor şi a celui intelectual.

Uneori, în cazul accidentelor vasculare cerebrale provocate de un embol, pacienţii urmează în mod continuu un tratament antiagregant plachetar – aspirina sau un anti-coagulant -, cu control periodic al analizelor de sânge.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”