Menstruații abundente și dureroase? Află ce afecțiune ascund și cum se poate trata

  • Publicat:
  • Actualizat:
Menstruații abundente și dureroase? Află ce afecțiune ascund și cum se poate trata
Menstruații abundente și dureroase? Află ce afecțiune ascund și cum se poate trata

Sângerările abundente și dureroase din timpul unei menstruații, care țin uneori mai mult de o săptămână și sunt însoțite de presiune în zona pelvină și de urinări frecvente, pot fi semnale de alarmă pentru un fibrom uterin. Leiomioamele sau mioamele, cum mai sunt numite fibroamele uterine, sunt tumori benigne care apar în urma creșterii anormale a țesutului muscular și conjunctiv al uterului. Astfel de excrescențe apar, de regulă, la femeile de vârstă fertilă, nu sunt asociate cu un risc crescut de cancer uterin și aproape niciodată nu se dezvoltă în cancer.

Fibroamele uterine pot fi unice sau multiple și variază ca dimensiuni de la unele nedetectabile cu ochiul liber până la mase voluminoase care pot deforma uterul. Foarte multe femei suferă de fibrom pe parcursul vieții, însă, din cauza faptului că multe dintre ele evoluează silențios, deci nu dau simptome, multe paciente nu știu că au o astfel de problemă, fibromul fiind descoperit întâmplător, cu ocazia unui control medical de rutină.

De aceea, este importat ca femeile să meargă periodic la un control ginecologic, chiar și în absența unor semne și simptome, pentru ca astfel de probleme să fie detectate din timp și tratate corespunzător. De cele mai multe ori, un fibrom uterin poate fi descoperit printr-o ecografie transvaginală efectuată în timpul consultației ginecologice, procedură care poate arăta prezența unor mase tumorale chiar și de mici dimensiuni.

Pentru mai multe informații, medicul poate recomanda și alte investigații imagistice – examinare RMN sau CT a pelvisului – dar și investigații minim invazive, foarte utile pentru stabilirea unui protocol terapeutic adecvat. De pildă, cu ajutorul histeroscopiei, medicul poate examina uterul din interior și poate preleva, la nevoie, țesut tumoral pentru biopsie, sau chiar poate îndepărta un fibrom de mici dimensiuni.

Odată stabilit diagnosticul de fibrom, medicul ginecolog va decide care este cea mai potrivită conduită terapeutică pentru fiecare caz în parte. Uneori, dacă fibromul nu provoacă simptome, poate fi necesară doar monitorizarea atentă a acestuia, de regulă prin ecografii transvaginale efectuate la intervale stabilite în prealabil, dar fără recomandarea unui tratament propriu-zis. În alte cazuri, medicul poate recomanda tratament medicamentos prin pastile, injecții, dispozitive intravaginale sau tratament chirurgical.

Operația recomandată pentru îndepărtarea fibromului uterin poate fi miomectomie (este excizat numai fibromul) sau histerectomie (este îndepărtat complet uterul) și poate fi realizată atât clasic, deschis, cât și modern, minim invaziv (laparoscopic sau robotic), cu avantaje multiple pentru paciente: complicații reduse, recuperare mai rapidă, cicatrici de mici dimensiuni.

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de chirurgie robotică pentru eliminarea fibromului uterin sunt efectuate cu ajutorul sistemul robotic da Vinci Xi, cel mai performant model existent în prezent, care și-a dovedit eficiența și în tratarea multor altor afecțiuni ginecologice, de la endometrioză până la cancerul de endometru.

O altă metodă modernă de tratament este embolizarea fibromului, o tehnică avansată, endovasculară, prin care se blochează circulația sângelui la nivelul arterelor care vascularizează tumora. În acest fel, fibromul se va micșora, iar simptomele dispar. La SANADOR, embolizarea uterină se realizează în Laboratorul de angiografie, cu angiografele performante Philips Azurizon 7, dotate cu tehnologie de ultimă generație.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Colonoscopia: ce este și când se face?
Colonoscopia: ce este și când se face?
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân