Crezi că ești însărcinată? Iată ce semne pot apărea și prin ce teste poți afla

Lipsa menstruației este primul semn care dă de gândit că s-ar fi putut instala o sarcină la persoanele active sexual.
Crezi că ești însărcinată? Iată ce semne pot apărea și prin ce teste poți afla
Ce teste pot confirma o sarcina? foto Pexels

Unele dintre emoțiile cele mai mari din viața unei femei este cel în care se gândește că ar putea fi însărcinată. În cazul unora, emoții binevenite, în cazul altora emoții ce dau o stare de anxietate exacerbate dacă vorbim despre o sarcină nedorită. Am aflat ce semne și simptome apar de obicei când se instalează sarcina, dar și prin ce teste putem confirma oficial suspiciunea unei sarcini.

Ce este sarcina? Sarcina este perioada dintre concepție (fertilizarea ovulului de către spermatozoid) și naștere, perioada în care mai întâi embrionul și apoi fătul se dezvoltă în uter.

Un bebeluș are nevoie de circa 280 de zile pentru a se dezvolta în burta mamei

”Dintre toate mamiferele, sarcina la specia umană este cea mai studiată. Durează în medie 280 de zile sau 40 de săptămâni de la ultima menstruație. Sarcina intrauterină apare în urma fecundării ovulului de către spermatozoid. Întâlnirea dintre cele două celule sexuale (ovul și spermatozoid) și fecundația au loc în 1/3 externă a trompei uterine, zigotul astfel format sau oul fiind împins cu ajutorul cililor tubari către cavitatea uterină, pentru a se implanta aici” explică dr. Cristina Tănase Damian, medic ginecolog, expert în probleme de infertilitate.

Sarcina – semne și simptome des întâlnite

Care sunt cele mai frecvente semne și simptome ale sarcinii? Cel mai adesea pacientele acuză senzație de tensiune în sâni și o sensibilitate crescută, greață cu sau fără vărsături, somnolență, aversiunea sau, din contra, poftă pentru anumite alimente. ”Semne și simptome mai puțin frecvente sunt mici pierderi de sânge pe cale vaginală, dureri pelvine, modificarea secreției vaginale, constipație sau tulburări de dispoziție” a mai explicat medicul ginecolog.

Și totuși cine îți confirmă că ești însărcinată?

Ce teste se pot face pentru diagnosticarea unei sarcini? ”În primul rând un test urinar de sarcină, pe care îl poate face orice pacientă acasă. Acesta are o sensibilitate crescută, însă nu ofera garanție 100% asupra rezultatului, putând exista și erori. Teste mult mai precise sunt recoltarea din sânge a hormonului de sarcină betaHCG si/sau ecografia transvaginală” a mai completat dr. Cristina Tănase Damian.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Cristina Tănase Damian - Medic specialist obstetrică-ginecologie
Dr. Cristina Damian este medic specialist în Obstetrică-Ginecologie și infertilitate, având competențe solide în Ultrasonografie obstetricală, Histeroscopie și Colposcopie, precum și în Infertilitatea Cuplului. Este membru al Colegiului Medicilor din România și al Societății Internaționale ...
citește mai mult
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân