Sarcina – de ce buna funcționare a glandei tiroide este atât de importantă și în timpul gravidității

Activitatea glandei tiroide crește în timpul sarcinii. Iată cum se modifică glanda tiroidă la o femeie gravidă.
  • Publicat:
Sarcina – de ce buna funcționare a glandei tiroide este atât de importantă și în timpul gravidității
Glanda tiroidă se modifică în timpul sarcinii, iată cum! Foto: Shutterstock

Necesarul de iod, o componentă esențială din alcătuirea hormonilor tiroidieni, este mai mare la femeile gravide, atât prin creșterea producției materne de hormoni tiroidieni, cât și prin creșterea eliminării renale de iod. De activitatea optimă a glandei tiroide depinde atât buna funcționare a organismului viitoarei mame cât și buna funcționare a organismului fătului.

Glanda tiroidă este în continuă modificare atunci când se instalează o sarcină. Mai exact, își mărește volumul. Celae mai mari modificări la gravidă sunt în lunile 5-6. Toate acestea se întâmplă deoarece, organismul fătului are nevoie de cantități mari de hormoni tiroidieni, cu rol esențial în dezvoltare. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă zilnic un aport de 250 microg de iod în timpul sarcinii și alăptării. Printre analizele recomandate în sarcină se află și TSH, prin acest test de sânge se verifică dacă glanda tiroidă funcționează optim și în sarcină.

De ce sunt hormoni tiroidieni importanți pentru dezvoltarea fătului

Hormonii tiroidieni joacă un rol vital în fiziologia umană normală, cu efecte asupra aproape tuturor țesuturilor, influențând creșterea și dezvoltarea, menținând cunoașterea normală, funcția cardiovasculară, sănătatea oaselor, metabolismul și echilibrul energetic. În prima parte a sarcinii, până în jurul săptămânii a 12-a pentru a se dezvolta normal, fătul are nevoie de hormonii tiroidieni de la mamă. Apoi apare TSH fetal, iar tiroida bebelușului este capabilă să sintetizeze hormonii tiroidieni. Și totuși, până în săptămânile 18-20, sinteza hormonală este mică, ulterior crescând treptat.

Ce se întâmplă dacă gravida are deficit de iod?

În această situație fătul poate fi afectat din punct de vedere al dezvoltării neurologice. Dacă viitoarea mamă are un deficitul mare de iod ca și consecință apare o reducere a producției de hormoni, cu un transfer inadecvat de hormoni către bebeluș (prin placenta) și afectarea dezvoltării sale neurologice.

Ce se întâmplă dacă mama are o cantitate prea mare de iod?

Nici această situație nu este favorabilă bunei dezvoltări a fătului, aportul excesiv de iod poate fi dăunător, putând duce la hipotiroidism al fătului și gușă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân