10 semne pe care le dă FLURONA. Cum te simți când ești infectat simultan cu gripă și COVID-19

Descoperă 10 simptome FLURONA. Ce semnale de alarmă îți dă corpul când ai în același timp gripă și COVID-19.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Termenul FLURONA este utilizat de medici pentru a descrie infecția simultană cu gripă (FLU în limba engleză) și COVID-19 (coRONAvirus). Ambele infecții sunt cauzate de virusuri (diferite), însă pot determina simptome similare, ce pot varia de la ușoare la severe, în funcție de statusul imunologic și vârsta persoanei infectate.

Specialiștii spun că simptomele flurona pot îngreuna stabilirea diagnosticului, deoarece sunt specifice atât gripei, cât și COVID-19. Așadar, diagnosticul de flurona nu se stabilește doar pe baza simptomelor, ci sunt necesare teste antigen care identifică precis virusurile ce stau la baza infecției.

Simptome FLURONA: cum se manifestă infecția simultană cu gripă și COVID-19

Potrivit CDC, gripa și COVID-19, atunci când sunt „căpătate” în același timp (flurona), determină simptome mai puternice. Persoanele infectate își descriu adesea starea ca pe „o răceală cum nu am mai avut niciodată”.

Manifestările pot apărea brusc, dar sunt necesare câteva zile până când virusurile trec prin perioada de incubație (cel puțin 3-4 zile). Totuși, în acest interval, persoana infectată poate transmite mai departe virusurile, respectiv cel gripal și SARS-CoV-2, înainte de a deveni simptomatică.

Simptome flurona:

simptome flurona
Foto: profimediaimages.ro

Cine e la risc să dezvolte complicații în caz de FLURONA

Persoanele predispuse la forme severe în cazul infecției simultane cu gripă și COVID-19 sunt gravidele, vârstnicii, copiii foarte mici (în special sugarii prematuri) și persoanele cu boli cronice preexistente (astm, boli de inimă, diabet, boală cronică renală, infecție HIV, cancer etc.).

Flurona poate duce, în cazul acestor categorii predispuse la forme severe, la complicații precum:

Dacă aveți simptome flurona și sunteți în categoria de risc, adresați-vă cât mai curând medicului de familie sau specialiștilor dintr-un centru de evaluare a infecțiilor respiratorii pentru a primi cele mai bune sfaturi de tratament.

Surse: medicalnewstoday.com, cdc.gov 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult