7 semne că sugarul are o formă complicată de boală respiratorie. Febra și tusea nu se numără printre ele!

  • Publicat:
7 semne că sugarul are o formă complicată de boală respiratorie. Febra și tusea nu se numără printre ele!
Foto: profimediaimages.ro

Potrivit medicului pediatru Mihai Craiu, bronșiolita acută este o boală foarte frecventă și care, ca orice boală virală, trece de la sine, într-un număr variabil de zile, în formele necomplicate. Cu toate acestea, există situații când boala se poate agrava, pe fondul unor factori de risc. Bronșiolita extrem de gravă, cu risc vital, are niște semne de alarmă ce apar cu ore bune înaintea unei tragedii. Rareori tragediile vin din senin!

Sugarii la risc să dezvolte complicații cauzate de boli respiratorii

Medicul spune, într-o postare pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru copii, că toți sugarii (copiii cu vârstă mai mică de 1 an) ar putea, teoretic, să aibă o evoluție gravă în cazul unei maladii virale (bronșiolită, gripă, virus sincițial respirator VSR etc.), în special dacă:

  • sunt foști prematuri (riscul crește odată cu gradul prematurității și cu numărul de zile de ventilație mecanică din maternitate)
  • au maladii cardiace congenitale cu impact hemodinamic important, respectiv boli pulmonare cronice cu oxigeno-dependență

Semnele de Sindrom Funcțional Respirator la sugari

Chiar dacă tusea și febra sunt simptome care îi alarmează pe majoritatea părinților, nu acestea sunt semnele formelor complicate de boli respiratorii.

Semnele și simptomele care evocă severitatea poartă numele de Sindrom Funcțional Respirator SFR sau detresă. Odată observate, acestea ar trebui să ducă imediat la consult medical.

Iată care sunt aceste 5 semne de gravitate la sugarul cu SFR:

  • Are niște mișcări ritmice, numite mișcări de piston ale capului

  • Are înfundarea părților moi ale pieptului și gâtului, în momentul în care inspiră – tiraj

  • Are balans toraco-abdominal – respiră „cu burta”
  • Are geamăt expirator – la sfârșitul expirului copilul pare că icnește, că îl doare ceva. Acest zgomot este continuu, și în somn, apărând în expir, zeci de minute sau ore, înainte de agravare dramatică.

De asemenea, unii copii foarte bolnavi fac cianoză (se învinețesc la față, buze, limbă, unghii etc.) sau fac pauze respiratorii – crize de apnee.

„Cu cât sunt mai multe elemente ale SFR la același episod de boală, cu atât poate fi mai grav. Gravitatea oricărei boli respiratorii la sugar (NU contează diagnosticul, analizele sau aspectul radiografiei) este evocată de prezența SFR.

Chiar dacă îi spunem bronșită, pneumonie, pneumonie interstițială, pneumopatie, bronșiolită, boală de căi aeriene inferioare etc., prezența SFR este un semn major de severitate”, conchide dr. Mihai Craiu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân