Dr. Mihai Craiu: Aceste medicamente nu ajută, ba chiar agravează bronșiolita acută la copii

  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Mihai Craiu: Aceste medicamente nu ajută, ba chiar agravează bronșiolita acută la copii
Foto: Shutterstock

În această perioadă este foarte posibil ca părinții să fie îngrijorați din cauza sănătății micuților, care se pot confrunta cu bronșiolita acută. Aceasta este o infecție respiratorie care afectează mai ales căile aeriene mici și mijlocii, numite bronșiole. În peste 60% din cazuri, la originea bronșiolitei acute stă infecția cu virusul sincițial respirator, principala cauză de bronșiolită și pneumonie la copiii sub un an. Acest virus intră în corpul copilului prin infectarea mucoasei nasului și gâtului.

Potrivit medicului pediatru Mihai Craiu, „este normal ca un sugar cu bronșiolită acută să pară doar puțin răcit la începutul bolii. Nu este de vină medicul care a consultat inițial copilul. În primele zile nu se aude wheezingul și agravarea face parte din evoluția normală a bolii.”

Ce este wheezingul

Medicul a detaliat cum se manifestă wheezingul la copiii mici. „Acesta este un zgomot fluierător, șuierător, de tonalitate înaltă, ce apare atunci când aerul capătă o mișcare de rotație, ca o morișcă, atunci când trece prin bronșiolele care sunt parțial înfundate cu mucus, celule descuamate și prin edem al mucoasei ce tapetează aceste căi aeriene foarte mici.”

În clipul de mai jos puteți asculta sunetul pe care îl face un copil care se confruntă cu wheezing.

Ce alte simptome dă bronșiolita acută la copii

În majoritatea cazurilor, bronșiolita acută debutează cu simptome specifice unei viroze obișnuite. Acestea pot consta în:

Cum putem ajuta un copil cu bronșiolită acută

Principala metodă prin care poate fi ameliorată starea unui copil cu bronșiolită este să desfundăm căile aeriene

„Aspirăm secrețiile din nas și umezim secrețiile din bronșiole, astfel încât acestea să poată fi aruncate afară de către tusea sugarului”, detaliază dr. Craiu.

De asemenea, se recomandă asigurarea condițiilor optime de microclimat (18-21 de grade Celsius, cu umiditate de 40-60%) și urmărirea aportului de lichide – acesta trebuie suplimentat în condițiile unui copil febril sau care respiră mai repede.

Medicul pediatru Simona Luminița Dumitra recomandă ca sugarul să fie pus în șezut sau la o înclinație de 30 de grade, ca poziție antireflux. „Urmăriți cum înghite! Tusea în timpul alimentării sugerează aspirația”, spune aceasta.

„Un copil viguros ce nu are respirație foarte frecventă (peste 50/minut), desaturare/cianoză, efort respirator foarte mare și nici desaturare poate fi tratat acasă, cu multă răbdare și eventual aerosoli cu ser”, completează dr. Craiu.

Când trebuie să mergeți la spital cu copilul

În cazul în care sugarul nu poate suge și respiră foarte greu, trebuie să mergeți la spital.

„Acolo copilul va primi oxigen și o perfuzie de hidratare. În cazuri foarte grave va primi medicamente pe cale inhalatorie. Dacă este o formă medie de boală, o să vi se pară că stați degeaba la spital, doar cu oxigen, monitorizare, perfuzie și, poate, nebulizări cu ser. Copilul nu va primi nici antibiotice și nici medicamente destinate pacientului cu astm (Ventolin, Flixotide sau alt cortizon intravenos). Orice intervenție, în afara celor care înmoaie mucusul și desfundă bronșiolele, nu ajută, ba chiar agravează boala”, spune dr. Mihai Craiu.

În concluzie, toți sugarii fără comorbidități se vindecă de bronșiolita acută fără complicații, dacă nu facem tratamente inutile sau greșite.

„Toți vrem ca un sugar cu bronșiolită să se facă bine. Și se face… dar durează 2 săptămâni. Importante sunt observarea periodică a copilului și comunicarea eficientă medic-asistentă-părinte”, a încheiat medicul pediatru.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Conf. dr. Mihai Craiu - Medic primar pediatrie
Conf. Dr. Craiu Mihai este Medic Primar Pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” București și fondatorul platformei „Spitalul Virtual pentru Copii”. Câștigător al categoriei Medicul Anului – Romanian Healthcare Awards 2020. Absolvent ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”