Conf. dr. Mihai Craiu

Conf. Dr. Craiu Mihai este Medic Primar Pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” București și fondatorul platformei „Spitalul Virtual pentru Copii”.
Câștigător al categoriei Medicul Anului – Romanian Healthcare Awards 2020.

Absolvent al Facultății de Pediatrie din cadrul UMF Carol Davila in 1989, Dr. Craiu a urmat treptele pregătirii profesionale in centrul universitar București, obținând prin concurs gradul de medic specialist in 1994 si pe cel de medic primar in 1998.

Din 1991 a devenit cadru didactic in catedra de pediatrie a Spitalului Emilia Irza (actualmente INSMC – Institutul National pentru Sănătatea Mamei si Copilului). A promovat prin concurs toate gradele universitare pana la poziția actuala de Conferențiar Universitar si Șef al Disciplinei 2 Pediatrie INSMC.

Profesional si-a desfășurat activitatea mai ales in Compartimentul de Terapie Intensiva al INSMC si a participat la constituirea unor noi secții clinice.

La vremea respectiva, a înființării CPU al INSMC, in 2007 dr Craiu a dezvoltat conceptele de structura si de formare de personal (cursurile PALS si modulele de BLS/ALS), dezvoltând un modul care in prezent asigura un triaj anual de peste 35 000 pacienți. In 2015 Dr. Craiu a condus si dezvoltat nou-înființata secție Clinica V cu profil de Pneumologie Pediatrica având in structura un compartiment de Genetica clinica.

Dr Craiu a participat la numeroase studii clinice in aria pneumologiei pediatrice [studii internaționale de astm, pneumonii, fibroza chistica, etc] fiind sub-investigator sau investigator principal in 14 astfel de studii. A fost implicat in proiectul european de cercetare ARPEC [Antibiotic Resistance and Prescribing in European Children].

De 2 ani Dr. Craiu coordonează activitatea unui proiect educațional destinat Social Media, numit SVC (Spitalul Virtual de Copii) care are peste 90.000 urmăritori. Impactul SVC asupra comunicării medicale de limba romana a fost evaluat ca fiind unul pozitiv si a fost premiat cu Premiul Special al Juriului la gala COPAC 2017 si cu premiul 1 la a 7a Competiție Europeana de Comunicare Vaccines Champion 2018.

Din punct de vedere academic Dr. Craiu a publicat peste 60 de articole si capitole de tratate de specialitate, având in prezent 86 de citări in reviste indexate si un h-index de 5.

Dr. Mihai Craiu, despre mușcătura de căpușă la copii: Nu dați antibiotice „de spaimă”

Dr. Mihai Craiu, despre mușcătura de căpușă la copii: Nu dați antibiotice „de spaimă”

Copiii mușcați de căpușe nu trebuie tratați inutil cu antibiotice, pentru că riscul este aproape zero, spune medicul pediatru Mihai Craiu. Potrivit acestuia, nu toate mușcăturile de căpușă vin cu risc de boală. Dar părinții […]