Dr. Mihai Craiu: Deschiderea școlilor în contextul pandemiei de COVID 19

Deschiderea școlilor în contextul pandemiei de COVID 19 a pus pe jar unii părinți. Iată ce spune dr. Mihai Craiu!
  • Publicat:
  • Actualizat:

Deschiderea școlilor a venit cu îngrijorare pentru unii dintre părinți. Am stat de vorbă cu Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, despre cum sunt afectați copiii de COVID 19 și importanța revenirii la școală.

Riscul de complicații la copii

Dr. Mihai Craiu spune că infecțiile cu coronavirusuri la copii dau simptomele unei răceli banale, atunci când copiii nu au comorbidități. De multe ori, simptomele sunt doar afectarea căilor respiratorii, în special cele superioare. Când vine vorba de comorbidități, Dr. Craiu menționează acele comorbidități asemănătoare celor care duc la severitate și la adulți: diabet, insuficiență renală cu dializă, patologie de coagulare, patologie oncologică. Însă, medicul a subliniat faptul că este un număr foarte mic al copiilor ce pot face simptome severe.

Un articol recent spune că o persoană infectată poate transmite, în medie, infecția la una din șase alte persoane din familie. Riscul urcă la unul dintre trei cazuri în cazul soților.

Important este ca cei mici să ne citească curajul în ochi, să nu ne vadă mult prea temători cu privire la coronavirus. Mai este extrem de important echilibrul emoțional al copiilor, echilibru ce este menținut prin socializare, întâlnirea cu alți copii și revenirea la școală.

Dr. Mihai Craiu: eguli de igienă ce trebuie urmate

Este important să respectăm regulile de igienă precum: dezinfectarea mâinilor după folosirea spațiilor comune ( baie, lifturi). Atunci când se află în spații închise, copiii (cu excepția celor mici, de la grădiniță), ar trebui să poarte mască. Și, o altă regulă importantă menționată de Dr. Mihai Craiu este aceea a aerisirii frecvente spațiilor în care au loc activitățile educaționale comune. Dacă se respectă aceste trei reguli, riscul ca un copil adus sănătos la școală să se îmbolnăvească cu acest virus este minimă.

Când se testează un copil

Institutul Național de Sănătate Publică a revizuit criteriile de definiție de caz pentru maladia COVID 19, tocmai pentru a ști exact cine anume trebuie testat. În principiu, se testează numai contacții direcți sau persoanele care au avut legătură apropiat fără mască, timp de 15 minute, într-un spațiu închis cu o persoană infectată. Altfel, maladia COVID 19 nu are nimic diferit față de o altă viroză normală, în afara dispariției gustului și mirosului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Conf. dr. Mihai Craiu - Medic primar pediatrie
Conf. Dr. Craiu Mihai este Medic Primar Pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” București și fondatorul platformei „Spitalul Virtual pentru Copii”. Câștigător al categoriei Medicul Anului – Romanian Healthcare Awards 2020. Absolvent ...
citește mai mult
Consumul de spanac: top 10 beneficii
Consumul de spanac: top 10 beneficii