Simptome coronavirus la copii: ATENŢIE la tulburările digestive!

O echipă de cercetători de la Universitatea Queen's din Belfast a descoperit că infecţia cu noul coronavirus la copii s-ar putea manifesta cu precădere la nivel digestiv.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Simptome coronavirus la copii: ATENŢIE la tulburările digestive!

Febra, tusea şi pierderea mirosului şi a gustului sunt principalele simptome ale infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 la adulţi, însă un nou studiu arată că aceste manifestări pot lipsi în cazul copiilor, aceştia având mai degrabă simptome din sfera digestivă. O echipă de cercetători de la Universitatea Queen’s din Belfast a descoperit că infecţia cu noul coronavirus la copii s-ar putea manifesta prin diaree, vărsături şi crampe abdominale, simptome care pot fi uşor confundate cu alte altor afecţiuni digestive.

Aproape 7% dintre copiii asimptomatici prezentau anticorpi SARS-CoV-2

În acest studiu care a avut loc în perioada aprilie-iulie, copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 15 ani au fost testaţi pentru depistarea anticorpilor specifici virusului SARS-CoV-2. Niciunul nu fusese anterior spitalizat şi confirmat cu SARS-CoV-2.

Dintre cei 992 de copii care au participat la studiu, 68 (6,9%) au fost confirmaţi pozitiv la testul antigen, ceea ce arată că au fost infectaţi la un moment dat cu virusul SARS-CoV-2. Noutatea însă este că 50% dintre copiii depistaţi pozitiv la testul de sânge au raportat şi simptome, se arată în studiul preliminar încă nevalidat de comunitatea ştiinţifică, dar publicat recent în jurnalul medRxiv.

4 simptome digestive ale COVID-19 la copii: diaree, inapetenţă, vărsături, crampe abdominale

Febra a fost cel mai comun simptom (21 de copii), urmată de tuse şi dureri de cap, dar şi manifestări gastrointestinale, precum diaree, vărsături, inapetenţă, crampe abdominale (13 copii), pierderea mirosului şi a gustului (6 copii).

Profesorul Tim Spector de la King’s College din Londra spune că aceste rezultate sunt similare celor obţinute în urma analizei datelor provenite din aplicaţia NHS COVID-19.

Cetăţenii britanici care descarcă această aplicaţie pe telefonul mobil pot încărca informaţii cu privire la simptome specifice COVID-19. Ulterior, datele sunt încărcate pe un server central şi transmise NHS (Sistemul Naţional de Sănătate din Anglia).

„Pe lângă febră, am observat că în cazul copiilor au apărut aceste simptome digestive – dureri abdominale, lipsa poftei de mâncare, vărsături, diaree – care sunt mai rare în rândul adulţilor. Tusea, febra, durerile în gât şi cele musculare, oboseala, confuzia şi durerile în piept se numără printre manifestările de care se plâng adulţii infectaţi cu noul coronavirus”, a afirmat dr. Spector.

Ghidurile de diagnostic trebuie revizuite

Descoperirea este importantă, mai ales în contextul redeschiderii şcolilor. Lăcrămioara Bozieru, profesoară: „Ne pregătim pentru cel mai smintit an şcolar posibil”

„Din fericire, copiii nu fac forme grave ale bolii, dar încă nu cunoaştem în întregime mecanismul prin care copiii răspândesc virusul. Sperăm ca descoperirea acestor noi simptome în cazul copiilor să ne ajute să rezolvăm această dilemă. Diagnosticul de COVID-19 nu se bazează, aşadar, doar pe simptomele respiratorii, ci şi pe cele gastrointestinale”, a declarat Dr. Tom Waterfield, autorul principal al studiului.

Specialistul spune că testarea copiilor care prezintă cele 3 simptome specifice COVID-19, respectiv febră, tuse, pierderea mirosului şi a gustului, nu poate identifica decât două treimi din cazurile posibil pozitive (asta presupunând că testele au o rată de acurateţe şi precizie de 100%).

În schimb, dacă simptomele gastrointestinale sunt introduse în ghidurile de diagnostic COVID-19, vor putea fi identificate peste 97% din cazurile posibil pozitive.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc