CSID. RO Live: întoarcerea la școală în pandemie și îngrășarea pe fondul bolilor endocrine

În emisiunea CSID.RO Live de astăzi, abordăm două teme importante: întoarcerea la școală în contextul pandemiei și îngrășarea pe fondul problemelor endocrine.

În emisiunea CSID.RO Live de astăzi, abordăm două teme importante: întoarcerea la școală în contextul pandemiei și îngrășarea pe fondul problemelor endocrine.

Emisiunea moderată de Beatrice Osanu și Bianca Poptean, jurnaliste CSID.RO, îi are ca invitați pe dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, Otilia Mantelers, expert în parenting, Oana Moraru, consultant educațional, Dr. Andrei Rogoz, medic specialist infecționist în cadrul Sanador, actrița Laura Cosoi, dr. Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog, și dr. Corina Neamțu, medic primar endocrinolog în cadrul Sanador.

Mihai Craiu, medic pediatru: COVID-19 arată exact ca orice altă răceală pe care o făceau copiii în 2018

Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, a vorbit despre regulile pe care trebuie să le respecte copiii atunci când merg la școală, în contextul pandemiei de coronavirus:

„Când merg la școală, copii trebuie să respecte aceleași reguli ca adulții când merg la magazin sau în public.

Ar trebui să se dezinfecteze pe mâini după ce au folosit spații publice comune, toaleta, baie, să își dea cu dezinfectant.

Al doilea, când sunt în spații închise, cei mari ar trebui să poarte mască.

Al treilea, ar trebui aerisite spațiile închise cât mai des.

Dacă se întâmplă așa, atunci probabilitatea de infecție e extrem de redusă.”

Otilia Mantelers, expert în parenting: Întoarcerea la școală e un fel de șoc pentru copii

Otilia Mantelers, expert în parenting, a discutat despre cum au fost afectați psihic copiii și cum s-a modificat comportamentul lor odată cu întoarcerea la școală

„În cazul copiilor, au crescut conflictele. Copiii intra în clasă. Dintr-odată au apărut alte corpuri în jurul lor. Ei erau obișnuiți acasă, cu părinții, iar acum merg la școală și apar toți acești copii, pe care îi vedeam pe zoom. E un fel de șoc, iar șocul mă face să intru în reacții de luptă sau fugă.”

Oana Moraru, consultant educațional: A fost un an pierdut în învățare

Oana Moraru, consultant educațional, a vorbit despre cum a fost afectată educație copiilor din cauza pandemiei.

„A fost un an pierdut în învățare. Un procent de copii norocoși susținuți de părinți a mers mai departe cu studiile, însă nu și cei mai defavorizați. (…) Totul s-a redus la a avea sau nu conexiune la internet.”

Laura Cosoi: Pandemia este un film în care jucăm toți

Laura Cosoi, actriță, a vorbit despre lecția pe care ar trebui să o învățăm în urma pandemiei de coronavirus, dar și despre decesul tatălui ei:

„Întotdeauna mă gândeam care o fi lecția pe care trebuie să o învățăm în urma experienței cu pandemia pe care am avut-o.

Nu am cum să nu mă gândesc că normalitate nu era ce trebuie, nu am știut să prețuim ce avem , la lucrurile dragi, la timpul pe care îl petrecem cu familia.

Suntem cumva vinovați de tot ce s-a întâmplat.

Despărțirea de tata a fost foarte grea, nici acum nu îmi vine să cred că vorbesc la trecut despre el.

(Pandemia n.r.) este un film în care jucam toți. Trebuie să avem multă grijă la sănătatea noastră. Cred că dacă tata era mai sănătos, ar fi rezistat. Trebuie să avem grijă în clipa asta”.

Ruxandra Dobrescu, endocrinolog, despre cum accelerăm metabolismul

Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog, a vorbit, printre altele, despre metodele de a accelera metabolismul:

„Dincolo de tratamentul corect al bolii de bază, verificăm dacă există alte deficite nutriționale. Cea mai importantă (metodă n.r.) este reglarea stilului de viață, să avem grijă să fim activi. Atunci crește masa musculară și atunci cresc arderile.”

Corina Neamțu, endocrinolog, despre analizele pentru o persoană care vrea să slăbească

Dr. Corina Neamțu, medic primar endocrinolog, a vorbit, printre altele despre analizele pe care trebuie să le facă o persoană care vrea să slăbească.

„Se recomandă un panel metabolic, glicemia, celelalte analize medicale. Trebuie, de asemenea, excluse acțiuni ale tiroidei și cele suprarenale.”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Conf. dr. Mihai Craiu - Medic primar pediatrie
Conf. Dr. Craiu Mihai este Medic Primar Pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” București și fondatorul platformei „Spitalul Virtual pentru Copii”. Câștigător al categoriei Medicul Anului – Romanian Healthcare Awards 2020. Absolvent ...
citește mai mult
Dr. Andrei Rogoz - Medic specialist boli infecțioase
Dr. Andrei Tudor Rogoz este medic specialist Boli Infecțioase în cadrul Spitalului Clinic SANADOR. "De aproape 10 ani, lucrez în cadrul secției de Terapie Intensivă Adulți a INBI Matei Bals, că medic de Boli Infecțioase, inițial că rezident, apoi că medic specialist. E o secție de dimensiuni ...
citește mai mult
Dr. Corina Neamţu - Medic primar endocrinolog
Dr. Corina Neamţu este medic primar endocrinolog, doctor în Ştiinţe Medicale, competenţă în ecografie generală, ecografie endocrină, patologie osoasă endocrino-metabolică. Cu peste 24 de ani de experienţă în domeniul endocrinologiei, Dr. Corina Neamţu deţine peste 30 de lucrări publicate ...
citește mai mult
Dr. Ruxandra Dobrescu - Medic primar endocrinolog
Dr. Ruxandra Dobrescu este medic primar endocrinolog și cercetător științific, clinician și autor a numeroase lucrări prezentate la conferințe medicale din țară și din străinătate sau publicate în jurnale medicale de profil. Și-a petrecut aproape întreaga carieră profesională în ...
citește mai mult
Otilia Mantelers - Psiholog
OTILIA MANTELERS este instructor de parenting, blogger cu vechime și mare iubitoare de cărți. A avut norocul să studieze puterea terapeutică a jocului cu Lawrence J. Cohen, reputat doctor în psihologie, creatorul Playful Parenting și cel mai apreciat specialist în domeniu din lume; așa a ...
citește mai mult