Dr. Mihai Craiu: virozele respiratorii la copii în sezonul cald

Virozele respiratorii la copii au avut în ultima vreme un trend ascendent.

Virozele respiratorii la copii au fost în ultima perioadă pe un trend ascendent, scria Dr. Mihai Craiu pe pagina Spitalul Virtual pentru copii. L-am avut și noi invitat în emisiunea Ce se întâmplă doctore Live, emisiune în care Dr. Mihai Craiu ne-a povestit despre virozele respiratorii la copii, acum, vara. 

Dr. Mihai Craiu ne-a explicat încă de la început că nu orice le pare părinților o viroză respiratorie este un proces infecțios. Practic, nu orice stare febrilă este, de fapt, o viroză respiratorie. În momentul de față există un număr semnificativ mai mare de boli cu febră și manifestări respiratorii față de anul trecut și discret mai mare față de anul 2019. Acest lucru se întâmplă pe de o parte din cauza unei oboseli generale legate de COVID: oamenii și copiii stau foarte apropiați în parcuri, nu mai respectă distanța, nu mai poartă mască, nu se mai spală pe mâini cașa cum o făceau anul trecut. Pe de altă parte, este vorba și de o schimbare ecologică. S-a schimbat circulația virusurilor respiratorii, fapt ce s-a văzut de iarna trecută. Acum circulă în România virusurile care aveau o incidență crescusă în sezonul toamnă/iarnă.

Virozele respiratorii: când ducem cu copiii la medic

Atunci când vedem că cel mic are febră crescută, cel mai important este să nu contribuim mai mult la stresul copilului. Un copil mic, preșcolar, se sperie și mai tare dacă își vede părintele anxios și panicat. Este nevoie să ne păstrăm calmul și să luăm temperatura. Dacă este cu adevărat febră, să folosim un antitermic. Și ar trebui să așteptăm o jumătate de oră să vedem ce se întâmplă. Excepție fac acei copii care au vizibil o stare alterată, copiii somnolenți sau apatici. Aceștia trebuie duși de urgență la o cameră de gardă să fie văzuți de un medic specialist.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Conf. dr. Mihai Craiu - Medic primar pediatrie
Conf. Dr. Craiu Mihai este Medic Primar Pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” București și fondatorul platformei „Spitalul Virtual pentru Copii”. Câștigător al categoriei Medicul Anului – Romanian Healthcare Awards 2020. Absolvent ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar pediatrie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult